időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

„Magyarország jelentős szerepet vállal a NATO-ban”

MTI
2021.06.13. 19:24
„Magyarország jelentős szerepet vállal a NATO-ban”

Magyarország olyan jelentős szerepet vállal a NATO működésében, amilyenre eddig nem került sor – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma, fél nappal az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek csúcstalálkozója előtt. Brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter elmondta, hogy idén novemberben Magyarország veszi át a NATO legnagyobb szárazföldi műveletének, a KFOR parancsnokságát Koszovóban, jövőre pedig ismét a vezető nemzet lesz a balti államok légtérvédelmében, miközben ellátja keleti és déli partnereit az egészségügyi védekezéshez szükséges legfontosabb eszközökkel.

Kifejtette, hogy a magyar katonai jelenlétet Koszovóban ötszáz főre növeli Magyarország, továbbá vállalja a KFOR állományának koronavírus elleni beoltását is. Ezzel párhuzamosan a NATO a járvány enyhítésére létrehozott alapon keresztül több keleti és déli partnernek is lélegeztetőgépeket biztosít.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország, a 2014-es walesi NATO-csúcson tett kötelezettségvállalásainak eleget téve, legkésőbb 2024-re költségvetésének két százalékát fordítja majd védelmi kiadásokra. Ez idén 1,6 százalék volt, jövőre 1,87 százalék lesz.

Szijjártó Péter kifejtette: a walesi csúcs másik kötelezettségvállalását, amely azt irányozza elő, hogy a védelmi kiadásokon belül húsz százalék a fejlesztésekre vonatkozzon, Magyarország már öt évvel a határidő előtt elkezdte teljesíteni. A külügyminiszter kitért arra is, hogy a NATO-csúcsra akkor kerül sor, amikor a világ új időszámításba lép, mivel a világjárvány nyomán megváltozott politikai és gazdasági viszonyrendszerek új megközelítést tesznek szükségessé. – A változások komoly biztonsági aspektusokkal rendelkeznek, ezért Magyarország is támogatja a NATO egy új stratégiai koncepciótervét, a NATO 2030-at – emelte ki a Szijjártó Péter.

Az MTI tájékoztatása szerint a NATO hétfői csúcstalálkozójának előestéjén Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török államfővel is tárgyalt Brüsszelben, A megbeszélésen, amelyen részt vett Szijjártó Peter magyar, valamint Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter is, a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködésről, valamint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről volt szó – tájékoztatott a sajtófőnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) Recep Tayyip Erdogan török államfõvel (b) tárgyal Brüsszelben.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.