időjárás 17°C Vendel 2021. October 20.
logo

Romániában is kiverte a biztosítékot az EP ultraliberális jelentése

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.06.27. 10:49
Romániában is kiverte a biztosítékot az EP ultraliberális jelentése

Éles politikai vita bontakozott ki Romániában az Európai Parlamentben (EP) elfogadott Matić-jelentés kapcsán. A szexuális, reproduktív jogokról, az abortusz tagállami biztosításáról, de a férfiak szüléséről is rendelkező dokumentumot a román EP-képviselők közül csak a kisebbik kormánykoalíciós párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hét politikusa – köztük Dacian Cioloș volt miniszterelnök – szavazta meg. A legnagyobb kormányzó formáció, a Nemzeti Liberális Párt és az ellenzéki szociáldemokraták több politikusa elfogadhatatlannak, „neomarxistának” nevezte a jelentést, s ironikus véleményekkel bírálta az USR igennel voksoló képviselőit, amiért egyetértenek azzal, hogy a férfiak is teherbe eshessenek.

– Nem tudom eldönteni: sírjak vagy nevessek… Egyesek szerint az EU legégetőbb feladata lehetővé tenni, hogy a férfiak is szülhessenek gyereket. Nesze neked családpolitika…

– reagált a jelentésre Horváth Anna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke. Az RMDSZ két EP-képviselője is nemmel szavazott a dokumentumra.

Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vincze Lóránt az erdélyi Maszol hírportálnak azt mondta, egy ultraliberális határozatról van szó. – Meggyőződésem, hogy a kollégák többsége el sem olvasta a jelentést, különben józan eszű ember nem szavazhatta meg – jegyezte meg a Marosvásárhelyen született EP-képviselő. Mint fogalmazott, az abortuszt nem teszi alapvető joggá sem a nemzetközi jog, az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata, a vonatkozó szerződések, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának vagy az EU Bíróságának ítélkezési gyakorlata. Hozzátette: az abortusz egészségügyi szakemberek által lelkiismereti okból történő megtagadásához való jog alapvető és elengedhetetlen jog. Vincze hajmeresztőnek nevezte a jelentés azon részeit, amelyekben ideológiai álláspontot alakít ki olyan orvosi és etikai szempontból is vitatott kérdésekben, mint a transznemű férfiak gyermekvállalása. – Az Európai Parlament javaslatai szembe mennek a nemzetközi joggal, a tagállamok alkotmányos berendezkedésével, a társadalmi normákkal – szögezte le az erdélyi politikus.

Ezek is érdekelhetik