Gyerekek estek áldozatul a svédországi bandaháborúnak

Nem érdekli a spanyolokat az éjszakai kijárási tilalom · Már a mozik is veszélyesek Franciaországban · Elvesztette egyik szemét egy madridi ápoló, mert megkért egy férfit, hogy tegye fel a maszkot · Egy öt- és egy hatéves gyermeket lőtt meg egy banda Svédországban.

Forrás: Mediaworks2021. 07. 19. 12:31
null
Helyszínelõ rendőrök Göteborgban 2021. július 1-jén. A svédországi város Biskopsgarden negyede évek óta bűnbandák erőszakcselekményei miatt ismert Fotó: Björn Larsson Rosvall Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érdekli a spanyolokat az éjszakai kijárási tilalom

A katalánok hiába vezették be szombat éjjel az intézkedést, a hír mintha el se jutott volna a fiatal korosztályhoz. A rendőrség több mint négyezer embert próbált feloszlatni hétvégén a tengerpartoktól, valamint a Barcelona központjában lévő utcákról. A régió kormánya a hét közepén kérvényezte az éjszakai kijárási tilalom visszaállítását 161 községben, melyet a legfelsőbb bíróság pénteken jóváhagyott. Valencia már napokkal korábban bevezette a korlátozást a legfertőzöttebb településeken. Torreviejában a szigorítások ellenére hétvégén egy ezer fős makrofiesztát számoltak fel a hatóságok. Spanyolországban az utóbbi hetekben vészesen megugrott a fertőzöttek száma, miután a még oltatlan 30 év alatti korosztály tagjai tudomást sem vesznek a legalapvetőbb biztonsági előírásokról. Katalóniában a legrosszabb a helyzet, ott 100 ezer lakóra közel 1300 fertőzött jut, de az országos átlag is triplájára nőtt alig két hét alatt. Ilyen rossz adatokat utoljára a téli harmadik hullám idején regisztrált az egészségügyi minisztérium. Az autonóm közösségek többsége újra bevezette a találkozói limiteket, korlátozta az éjszakai szórakozóhelyeket, valamint betiltotta az este 8-10 óra utáni alkohol árusítást.

Források: vozpopuli.com, elperiodic.com, elconfidencial.com

Már a mozik is veszélyesek Franciaországban

Húsz fős, jegy nélkül érkező banda verte meg, fojtogatta és rugdosta a nézőket vetítés közben. A Lyontól délnyugatra található Saint-Étienne városkában több francia család számára rémálommá változott a békésnek induló este a moziban. A vetítés kezdetén a nézőtéren ülő két fiatal a mozi vészkijáratát belülről kinyitva beengedett a terembe egy 18 fős, jegy nélküli, az ajtó másik oldalán várakozó csoportot. A húsz fős banda filmnézés közben hangosan randalírozni kezdett, amelyet a nézők szóvá tettek. A szóváltásból azonnal heves vita alakult ki, a terembe érkező biztonsági őr megpróbálta a jegy nélküli csoportot kitessékelni, sikertelenül. A rendreutasítást nem tűrő csoport a nézőkre támadt, és többeket a földre terítettek. A földön fekvő franciákat ütlegelték, rugdosták, és halállal fenyegették, egy terhes nőt is megtámadtak, akit a férje ugyan megvédett, de a nő sokkot kapott, kórházba kellett szállítani. A támadók a rendőrség érkezése előtt elmenekültek, a nyomozók a mozi biztonsági kameráinak a felvételét elemzik, hogy megpróbálják azonosítani a támadókat.

Forrás: valeursactuelles.com

Elvesztette egyik szemét egy madridi ápoló, mert megkért egy férfit, hogy tegye fel a maszkot

Az internetre feltöltött felvétel tanúsága szerint a támadó egy éles tárggyal arcon ütötte az ápolót, aki a támadás előtt arra kérte a férfit, hogy vegye fel a szájmaszkot, melyet zárt térben egész Spanyolország területén kötelező viselni a koronavírus-járvány miatt. Az áldozat a földre esett, kórházba vitték és végül elveszítette egyik szemét. A rátámadó férfi a videóban leszállás előtt szóban is inzultálta a kórházi dolgozót. A következő mondat hagyta el a száját, mielőtt kilépett a vagonból: “Ezt csak a miheztartás végett! Bárcsak meghalnál, te idióta”. A madridi kormány és a rendőrség az állampolgárok segítségét kéri a támadó felkutatásához.

Forrás: 20minutos.es

Helyszínelő rendőrök Göteborgban 2021. július 1-jén. A svédországi város Biskopsgarden negyede évek óta bűnbandák erőszakcselekményei miatt ismert
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall

Egy öt- és egy hatéves gyermeket lőtt meg egy banda Svédországban

Szombat este utcán játszó testvérpárt sebesített meg egy bandák közötti lövöldözés, Stockholm déli agglomerációjában. Egy szemtanú leírása szerint nagyobb csoportok keveredtek hangos szóváltásba, majd azt lehetett hallani, hogy „lődd le, lődd le”, ezután dördültek el a lövések. Az eltévedő lövedékek lábukon sebesítették meg az ötéves kislányt és a hatéves kisfiút, sérüléseik nem életveszélyesek. Az eset után kilenc, 17 és 29 közötti fiatalt vett őrizetbe a rendőrség.

A hétvégén további erőszakos bűncselekmények is történtek Svédországban, pénteken több késszúrással szállítottak kórházba egy fiatalembert Göteborgban, szombaton egy 25 éves férfit találtak lőtt sebbel egy lakásban, akinek az életét már nem tudták megmenteni. Trollhätten községben maszkos fiatalok gyújtogattak autókat és lőttek ki rakétákat, Hässlehomban pedig autók robbantak fel.

Sem az egyre elfajuló erőszakos bandabűnözés, sem a gyermekeket ért lövések kapcsán sem mondott le eddig politikus. A belügyminiszter a TV4 stúdiójában hétfőn reggel azt mondta, az elmúlt évtizedek elhibázott politikájában kell keresni a probléma gyökerét. Mikael Damberg ugyanakkor annyira zavarban volt, hogy bár 2019 óta ő a belügyminiszter, élő adásban eltévesztette a megbízatását. „A legfontosabb feladatom, amit gazdasági… öö, belügyminiszeterként kaptam, hogy fejlesszem a rendőrséget” – mondta a szociáldemokrata miniszter.

Nem először vált áldozatává gyermek bandaháborúnak. Tavaly augusztusban egy 12 éves kislány halt meg egy gyorsétterem parkolójában, amikor automata fegyverből adtak le lövéseket bűnözők bűnözőkre.

Források: Expressen, TV4, Bulletin, SVT

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.