Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Már nyolcvan halottja van a németországi áradásoknak

Hollandiában péntek éjszaka érheti el a lakott területeket az árvíz, tízezer embert már evakuáltak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 16. 9:45
Altenahr, 2021. július 16. Sárral, iszappal és hordalékkal teli étterem a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvõ Altenahr település temetõjében történt áradást követõen 2021. július 15-én. Az özönvízszerû esõzés miatt az ország nyugati részén fekvõ Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 42 ember életét vesztette. MTI/AP/DPA/Thomas Frey Fotó: Thomas Frey
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább nyolcvan halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudni a hatóságok péntek reggeli összesítése szerint. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék–Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket. A természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben ötven-hatvan embert keresnek. A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy 1300 embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon. Számos településen éjszaka is tartott a mentés, a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei több ezer embert helyeztek biztonságba veszélyessé vált otthonukból.

Péntek reggel a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legdrámaibb helyzet. A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat regisztrálnak. Sok lakó a figyelmeztetések ellenére visszatért otthonába, vagy nem is hagyta el. Mentésüket nehezíti, hogy a környéken gázszivárgás van, amelyet egyelőre nem tudtak megszüntetni.

Sárral, iszappal és hordalékkal teli étterem a Rajna-vidék–Pfalz tartományban fekvő Altenahr település temetőjében történt áradást követően 2021. július 15-én
Fotó: MTI/AP/DPA/Thomas Frey

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén és a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel. A dombvidék völgyeiben sok patak és kisebb folyó kanyarog, rendszerint csendesen, árvizet ritkán okozva. Ezért a nagyobb németországi folyókkal, például a Dunával ellentétben nemigen vannak védművek, gátak vagy bármikor bevethető mobilgátak.

Ugyancsak fontos tényező, hogy a domborzati viszonyok miatt a települések általában éppen a folyóvizek mentén, a völgyek alján terülnek el, ahol felgyülemlett a rendkívüli mennyiségű csapadék, amely egy laposabb vidéken egyenletesebben oszlott volna el, kisebb kárt okozva. Ugyanakkor a katasztrófa fő oka a legtöbb szakértő szerint mégis inkább az éghajlatváltozás, amely előidézte a napokig folyamatosan tartó heves esőzést.

A heves esőzések nyomán megáradt Maas folyó elöntötte a Hatenboer kempinget a délkelet-hollandiai Limburg tartományban fekvő Roermondban 2021. július 15-én
Fotó: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Hollandiában és Belgiumban is súlyos a helyzet

A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől, Belgiumban növekedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Azt mondták, hogy a Maas folyó az éjszaka folyamán várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát. A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül. „Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma. További négy embert eltűntként tartanak nyilván” – jelentette a belga Belga hírügynökség. A csaknem 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott. A heves esőzések és áradások miatt a katasztrófavédelmi és biztonsági erők éjt nappallá téve dolgoznak az ország keleti részén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.