A végsőkig menti az afgánokat Spanyolország

Mindenkit, akit csak lehet, kimenekít Afganisztánból a spanyol kormány. Kedden három, afgánokkal teli repülőt várnak Madridba, és addig folytatják az evakuálást, amíg az amerikaiak át nem adják a kabuli reptér irányítását. Pedro Sánchez kormányfő közben az Egyesült Államok rendelkezésére bocsátott két katonai bázist, ahol az amerikaiak afgán munkatársait szállásolják el. A Spanyolországban maradó afgánokat az állami központok között osztják el menedékkérelmük elbírálásáig.

2021. 08. 24. 15:15
null
Madrid, 2021. augusztus 23. Afganisztnbl kimenektett emberek rkeznek a madridi Torrejon de Ardoz katonai repltrre 2021. augusztus 23-n. A gppel mintegy 260 afgn llampolgr rkezett az iszlamista tlibok uralma al kerlt orszgbl. MTI/EPA/EFE/Fernando Villar Fotó: Fernando Villar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkit kimentünk a következő napokban Afganisztánból, akit csak lehet

mondta Margarita Robles spanyol védelmi miniszter a sajtótájékoztatóján azok után, hogy a kormánytagokkal Afganisztán helyzetéről folytatott tanácskozást. Hozzáfűzte: mivel a helyzet napról napra rosszabbodik, és a tálibok egyre agresszívabbak, lesznek olyan emberek, akiket hátra kell hagyni. A védelmi miniszter különösen azok miatt aggódik, akik még nem tudtak az afgán főváros közelébe jutni. Ettől függetlenül mindenkit arról biztosított, hogy 

Spanyolország a végsőkig kitart Afganisztánban, és ameddig a kabuli reptér működik, a kormány szünet nélkül küldi a menekítő járatokat.

Hétfőn este landolt a nyolcadik gép a Madrid melletti Torrejón de Ardozban, fedélzetén 260 emberrel. Velük együtt már közel ezer főt sikerült a spanyol kormánynak kihoznia az Afganisztáni Iszlám Emirátusból. Robles tájékoztatása szerint kedd estére egy különleges engedélynek köszönhetően több gépet is várnak a fővárosban, melyen 420 ember utazik majd. 

 

Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnap az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt ellátogatott a torrejóni reptéren felállított, mintegy ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes bázisra, ahonnan fokozatosan szállítják el az afgán állampolgárokat a többi uniós ország befogadó állomásaira. Az utazás előtt minden menekülttel koronavírus-tesztet végeztetnek, eddig egy gyermeknek lett pozitív az eredménye.

A Spanyolországban maradó afgánok közül mindenki úgy döntött, hogy benyújtja menedékkérelmét ők az autonóm régiók befogadóközpontjaiban kapnak ellátást mindaddig, míg kérelmüket elbírálják. A teljes családoknak a spanyol állam lakást is igyekszik biztosítani, hogy ne kelljen az ellátóhelyeken szűkösködniük. 

A spanyol kormányfő hétvégén Joe Biden amerikai elnökkel is egyeztetett telefonon, majd hétfőn bejelentette: miután elemezték az afganisztáni helyzetet, úgy döntöttek, hogy a cádizi Rota és a sevillai Morón de la Frontera bázisait átmeneti időre az Egyesült Államokkal együttműködő afgán állampolgárok rendelkezésére bocsátják. A két központ összesen négyezer menekültet fog elszállásolni a következő hetekben, akiket majd onnan visznek tovább az Egyesült Államokba vagy más országokba, melyekkel Washingtonnak sikerül megállapodnia.

Borítókép: Afganisztánból kimenekített emberek érkeznek a madridi Torrejón de Ardoz katonai repülőtérre 2021. augusztus 23-án. A géppel mintegy 260 afgán állampolgár érkezett az iszlamista tálibok uralma alá került országból. Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.