Az utolsó pillanatban Markus Söder váltja Armin Laschetet?

A CDU/CSU-ban elégedetlenek kancellárjelöltjükkel, erősödött a felmérésekben az SPD és a Zöldek.

2021. 08. 18. 8:40
SDER, Markus; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. április 11. Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfõje (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk elõtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha még egy százalékponttal lejjebb, 21 százalékra zuhannak, akkor a CDU pártvezetősége saját elnöke ellen fog fordulni

 

– bocsátkozott jóslatokba a Der Tagesspiegel napilap annak a felmérésnek az apropóján, amely szerint a berlini kormánykoalíciót vezető konzervatív CDU/CSU-pártszövetség csupán a szavazatok 22 százalékát fogja elhódítani a szeptember 26-i parlamenti választásokon. A CDU/CSU egyre nehezebb helyzetben van, amióta Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke vette át a CDU irányítását idén januárban. Elemzők szerint a hatvanéves politikus nem győzte meg a jobboldali szavazókat rátermettségéről, a saját tartományát is sújtó júliusi árvizek idején pedig nem keltette a határozott vezető benyomását.

 

Ha az uniópártok győzni akarnak, le kell cserélniük kancellárjelöltjüket, csak így tudják mozgósítani választóikat

– hangoztatta a Forsa kutatóintézet vezetője, Manfred Güllner, aki szerint az utóbbi hónapokban a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták, illetve az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP is szavazókat csábított el tőlük.

 

Noha a felméréseket továbbra is a CDU/CSU vezeti (22-25 százalék), a Zöldek (18-21) és a szociáldemokraták (18-20) is a sarkukban vannak, ráadásul a kancellárjelöltek közül az SPD színeiben induló Olaf Scholz pénzügyminiszter a legnépszerűbb, aki az általános megítélés szerint jól kezelte az árvízhelyzetet. A Bild napilap értesülése szerint a CDU vezetése vasárnap este nyomást gyakorolt Laschetre: a kampányban világosan különböztesse meg magát riválisaitól. A sajtó továbbra is komolyan foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy az utolsó pillanatban a CDU bajor testvérpártját, a CSU-t vezető Markus Söder bajor miniszterelnök léphet Laschet helyére. Söder a voksok 40 százalékát kapná meg, ha közvetlen kancellárválasztás lenne, szemben Laschet 12 százalékával és Scholz 26 százalékával.

 

Nem megy minden tökéletesen

– mondta a kampányról Söder, ám azt is tudatta: nem lesz kancellárjelölt-váltás.

 

Borítókép: Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője (balra) és Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök Berlinben 2021. április 11-én
Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.