Kötelező tesztelés vár a tanárokra és a diákokra Ausztriában

Ha a fertőzöttségi mutató meghaladja a százat, maszkot is kell hordani az oktatási intézményekben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 26. 15:15
null
Brunn am Gebirge, 2020. május 18. Tanulók érkeznek egy általános iskolába az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfõtõl Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra Ausztriában az új tanév első három hetében, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem

– jelentette be szerdán Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter.

Az iskolák szeptember 6-án nyitnak Ausztria keleti felén, míg az ország többi részében egy héttel később. Fassmann szerint a háromhetes kezdeti fázist követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani. Mint mondta, a szűrővizsgálatok addig fognak önkéntes alapon működni, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad.

A tárcavezető közölte azt is, hogy ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 199 között lesz, akkor kötelező lesz a maszkviselés az iskola épületében és a heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be. Ennél magasabb értékek esetén a felső tagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni.

A fertőzöttségi arány jelenleg meghaladja a százezer főre jutó száz esetet Ausztria kilenc tartományából négyben. Az iskolákban már tavaly bevezették az antigén gyorsteszteket, most azonban a kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket a valamivel pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni. Fassmann hangsúlyozta, hogy ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának.

Tanulók érkeznek egy általnos iskolába az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgeben 2020. május 18-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.