Súlyos hőhullám és tomboló erdőtűz sújtja Dél-Európát

Törökországban napok óta küzdenek a lángokkal, míg Görögországban 45 fokos hőmérsékletet mértek.

2021. 08. 03. 16:01
null
Manavgat, 2021. augusztus 2. Hatalmas lángokkal ég a növényzet a törökországi Antalya üdülõvárostól 75 kilométerre keletre fekvõ Manavgat közelében 2021. augusztus 1-jén. Az erdõ- és bozóttüzek július 28-án kezdõdtek, majd az üdülõövezetben fekvõ tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet, turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból és több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tombolnak az erdőtüzek Törökországban

– Ez egy katasztrófa. Marmaris lakosai nem tudnak nyugovóra térni addig, amíg ezek a tüzek égnek – közölte a török üdülőváros egyik lakosa, Evran Ozkan a Törökországban napok óta tomboló erdő- és bozóttüzekkel kapcsolatban.

Sedef Yilmaer marmarisi szállodatulajdonos elmondta: a múlt héten még turistákkal zsúfolt szállodája most üresen áll, miután evakuálni kellett onnan a vendégeket. A 30 éves török lakos jelenleg vizet és ételt hord a tűzeset károsultjainak, miközben saját otthonáért is aggódik.

– Kétségbe vagyok esve, mindenki kétségbe van esve

– panaszolta.

Az erdőtüzek múlt szerdán kezdődtek az Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat városánál, csütörtökön pedig már tucatnyi térségbeli tartományban, így az üdülőövezetben fekvő tengerparti Aydinban és Muglában is lángra kapott a növényzet.

Szombaton újabb tűzgóc keletkezett a népszerű égei-tengeri Bodrum üdülőváros környéki hegyvidéken, a tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat, még mielőtt elérnék a lakott területeket

– számolt be róla az MTI. Az erdőtüzek eddig nyolc halálos áldozatot követeltek, több ezer embert pedig otthonuk elhagyására kényszerítettek az országban.

Hatalmas lángokkal ég a növényzet a törökországi Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre fekvő Manavgat közelében 2021. augusztus 1-jén
Fotó: MTI/AP

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn közölte: az Európai Unió három különleges tűzoltó repülőgépet küld Törökországba, hogy segítse az erdő- és bozóttüzek oltását. A segítségnyújtás aközben érkezik, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnököt és kormányát súlyos kritika éri a válságkezeléséért. Az állampolgárok lassú fellépéssel vádolják az ország vezetőit, hiszen az érintett régiókat már hónapok óta rendkívüli aszály sújtja. A kormány lassú reakcióját ráadásul tetézte az a beismerés, hogy Törökország nem rendelkezik elegendő repülőgéppel ahhoz, hogy kellően visszaszorítsa az évtizedek óta nem látott mértékű erdőtüzeket.

Súlyos hőhullámmal néz szembe Görögország

– Görögországot az elmúlt 30 év legsúlyosabb hőhulláma sújtja – figyelmeztetett Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn, miközben a hőmérséklet elérte a 45 fokot az ország egyes régióiban. Görögországban utoljára 1987-ben tapasztaltak hasonlóan szélsőséges időjárást, a hőhullám akkor 1500 emberéletet követelt.

A szárazság és az erős széllökések miatt Peloponnészosz északnyugati részén, Patrasz város közelében szombat óta tombolnak a lángok

– több mint háromezer hektárnyi fenyő- és olajfaliget vált a tűz martalékává a műholdfelvételek tanúsága szerint. Ezenkívül Rodosz szigetén is kigyulladt a növényzet vasárnap, és bár a lángokat sikerült megfékezni, továbbra is fokozott a tűzveszély – derült ki az MTI tudósításából.

Patrasz város közelében ki kellett üríteni négy falut az erdőtűz miatt
Fotó: MTI/AP/Andreasz Alexopulosz

Bendarzsevszkij Anton, lapunk munkatársa Görögországból arról számolt be, hogy bár az erdőtüzeknek nem volt szemtanúja, a hőség borzasztó, az ország középső részén 42-43 fokot is mértek.

– A kormány értesítette a lakosságot a veszélyről, mindenki számára nyitva vannak a klimatizált helyiségek, bárki betérhet ezekbe a meleg elől

– tette hozzá.

Bendarzsevszkij Anton továbbá arra is kitért, hogy a görög turizmust látszólag nem viselte meg a koronavírus-járvány, hiszen az üdülőhelyek, beleértve a vendéglátóhelyeket, mind tele vannak külföldi látogatókkal.

Dél-Európa lángol

A kánikula több másik dél-európai államot is sújtott az elmúlt napokban: Olaszország déli részén, Szicíliában tűzoltók százai küzdöttek a tomboló erdőtüzekkel, Spanyolországban helikopterrel segítették a főváros, Madrid közelében keletkezett tűz oltását. Lapunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumot kérdezte arról, hogy kértek-e segítséget külföldön tartózkodó magyar turisták a tűzesetekkel kapcsolatban. – Nincs tudomásunk olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne a tűzesetekben. Illetékes külképviseleteink kiemelt figyelemmel kísérik a fejleményeket, készek, hogy azonnali segítséget nyújtsanak a bajba jutott magyar állampolgárok részére – fejtette ki a válaszában a minisztérium.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.