időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Százévesen áll bíróság elé a koncentrációs tábor korábbi őre

Koren-Karczub Tímea
2021.08.04. 06:20
Százévesen áll bíróság elé a koncentrációs tábor korábbi őre

Bíróság elé áll Németországban egy százéves férfi, akit azzal vádolnak, hogy 3518 gyilkosságban működött közre egy náci koncentrációs táborban 1942 és 1945 között. A meg nem nevezett gyanúsított őrként dolgozott a Berlinhez közeli sachsenhauseni lágerben. A koncentrációs tábort 1936-ban alapították, miután Adolf Hitler a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezetét, az SS-t bízta meg a Németország, Ausztria és a megszállt területeken kiépített náci koncentrációstábor-rendszer irányításával.

1936-tól 1945-ig mintegy 200 ezer embert tartottak fogva a táborban, akik közül a becslések szerint negyven-ötvenezren haltak meg éhínségben, betegségben, kényszermunkában, orvosi kísérletben vagy kivégzés során.

A vádak szerint az idős gyanúsított lőfegyverrel és mérgező gázzal végzett a fogvatartottakkal.

A koncentrációs tábor korábbi őre százévesen áll bíróság elé
Fotó: Flickr

A német ügyészség közölte, hogy a férfi egészségügyi vizsgálatokon esett át, és kora ellenére fizikailag és szellemileg is alkalmasnak bizonyult arra, hogy bíróság elé álljon októberben. Hozzátették: előfordulhat, hogy korlátozni kell majd a tárgyalások hosszát. A német média értesülései szerint ezután várhatóan nem tartanak már hasonló tárgyalásokat Németországban, mivel a náci korszak bűnelkövetői és áldozatai mind nagyon idősek.

Lapunk nemrég egy hasonló esetről számolt be, amely szerint szeptemberben bíróság elé kell állnia annak az immár 96 esztendős német hölgynek is, aki a stutthofi koncentrációs táborban dolgozott titkárnőként.

A csak Irmgad F.-ként azonosított hölgyet azzal vádolják, hogy szerepe volt 11 ezer ember meggyilkolásában.

A stutthofi koncentrációs tábor 1939-ben az egyik első tábor volt, amit a nácik Németországon kívül, a megszállt Lengyelország területén építettek, a mai Sztutowónál, Gdańsk közelében. Becslések szerint a haláltáborban több mint 65 ezren haltak meg, közülük majdnem a fele zsidó volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.