Tárt karokkal várják a zöld politikusok az afgán menekülteket

Egy zöldpárti képviselő szerint a dzsihád akadályozza az ökológiai átmenetet, ezért úgy gondolja, hogy az országnak ki kell vennie a részét a politikai menekültek befogadásából.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 08. 18. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy környezetvédő képviselő szerint a dzsihád akadályozza az ökológiai átmenetet, ezért úgy gondolja, hogy az országnak ki kell vennie a részét a politikai menekültek befogadásából. Az egyik nagyváros polgármestere pedig humanitárius kötelességének tartja, hogy városa infrastruktúráját a menekültek rendelkezésére bocsássa.

 

Az Afganisztánban történt tálib hatalomátvételnek hatalmas nemzetközi visszhangja van, amiből nem maradhatott ki Franciaország sem. Emmanuel Macron a minap tartott beszédében kiemelte, hogy katonai gépekkel menekítik ki azokat a közel-keleti országban rekedt afgán állampolgárokat, akik az elmúlt húsz év során Franciaország segítségére voltak. A francia államfő legutóbbi Twitter-bejegyzése alapján közel kétszáz főt, afgán, francia és külföldi állampolgárokat mentettek ki Kabulból, mindannyian Franciaországnak dolgoztak. A francia elnök hozzátette, hogy a művelet nem áll le, folytatják az evakuálást.

 

Macron hétfő esti beszédében azt is kifejtette, hogy az afganisztáni helyzet miatt újabb jelentős migrációs hullámtól lehet tartani Európában. Hogy ezúttal kordában tudják tartani, Macron szerint közös európai összefogásra van szükség, ezzel lehetne elejét venni az emberkereskedelem táptalajául szolgáló migrációs áramlásnak. Emellett azt is hozzátette, hogy tovább folytatja az iszlamista terrorizmus elleni küzdelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt.

 

Az afganisztáni eseményeket követően több francia politikus és polgármester is kifejtette véleményét. A zöldpárti politikusok közül többen is úgy vélik, az ország humanitárius kötelessége az afgán menekültek befogadása. A Párizzsal szomszédos település, Puteaux egyik városi tanácsosa, Brice Loe Mie azt írta a Twitteren, hogy aggasztó az Afganisztánban kibontakozó maradi szellemiség, a politikus szerint Franciaországnak üdvözölnie kell azokat a politikai menekülteket, akik erre igényt tartanak, majd hozzátette, hogy a dzsihád nagy mértékben akadályozza azt az ökológiai átmenetet, amelyre a bolygónknak szüksége van.

 

Brice Loe Mice-hez hasonlóan vélekedik Lyon polgármestere, a szintén zöldpárti Gregory Doucet is, aki állítása szerint készen áll arra, hogy városában fogadja az afgán menekülteket. Lyon első embere Emmanuel Macron beszédének másnapján szolidaritásáról biztosította az afgán menekülteket. Azt írta a Twitteren, hogy Lyon eleget tesz Franciaország humanitárius kötelességének, és kész fogadni azokat az afgánokat, akik az országban keresnek menedéket, és az elkövetkező pár nap során Franciaországba érkeznek. Gregory Doucet az államfőt megszólítva hozzátette, hogy Lyon városa képes arra, hogy méltóságteljes módon fogadja a menekülteket.

 

Megszólalt a történtekkel kapcsolatban Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki azt írta a Twitteren, hogy 2018 óta az afgánok a menedékjog első számú kedvezményezettjei Franciaországban, hozzátéve, hogy továbbra is befogadják azokat, akik az iszlám fenyegetettség elől menekülnek – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.