időjárás 16°C Eufrozina, Kende 2021. September 25.
logo

Hölvényi György: Az EU nem hitegetheti az afgánokat

Magyar Nemzet
2021.09.14. 21:02 2021.09.15. 10:49
Hölvényi György: Az EU nem hitegetheti az afgánokat

„Nem csábíthatjuk hamis üzenetekkel Európába a bajbajutottakat. Az afganisztáni válságban valós segítséget az jelent, ha az EU józanul felméri a kapacitásait és képességeit és azokhoz mérten tesz válaszlépéseket. Csak így kerülhető el, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs válság!” – mutatott rá Hölvényi György az afganisztáni helyzetről szóló európai parlamenti plenáris vitán kedden. Lapunk is írt róla, hogy a strasbourgi esemény magyar felszólalókkal zajlott. A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: 

Afganisztánban a tálibok hatalomátvétele súlyos humanitárius válság lehetőségével fenyeget. Már most 18 millió ember szorul humanitárius támogatásra. Hitelességi ügy, hogy ne hagyjuk ezeket az embereket magukra!

A politikus ugyanakkor arra figyelmeztetett : a bajbajutottak becsapása a helyben való segítségnyújtás helyett az Európába való kontroll nélküli befogadás hamis ígéretével hitegetni. Valós megoldást a lakóhelyükön vagy a régión belüli támogatás jelent. Az uniós fejlesztéspolitikai stratégiájának tervezésekor ezért a szomszédos, afganisztáni menekülteket befogadó országok, Pakisztán, Irán és Törökország szükségleteire is figyelemmel kell lenni – jelentette ki.

Hölvényi György szerint a segítségnyújtáshoz elengedhetetlen a helyzet stablizálása és a humanitárius szakemberek biztonságának szavatolása. 

„Az EU-nak áldozatot kell hoznia azért, hogy a menekülteket segítse a régión belül maradni, és ezzel elejét vegye egy újabb migrációs válságnak” – vélekedett.