Kitört a médiaháború Oroszország és Németország között

Dezinformáció miatt a YouTube videómegosztó portál betiltotta a Russia Today németországi kiadását.

2021. 09. 29. 17:38
July 7, 2018, Moscow, Russia Mobile TV Studio Russia Today on Manezhnaya square in Moscow. Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reméljük, hogy ez nem a Barbarossa média kiadása – szúrt oda a nácik 1941-es Oroszország elleni hadműveletének kódnevére utalva a Russia Today (RT), miután kiderült, hogy a YouTube letiltotta az orosz csatorna német kiadásának két fiókját. Az amerikai Google-höz tartozó legnagyobb videómegosztó platform közelebbi részletek megnevezése nélkül a koronavírus-járványhoz köthető dezinformációval indokolta szigorú döntését.

– Ez hadüzenet Németországtól Oroszországnak!

– panaszolta Margarita Simonyan, az RT moszkvai főszerkesztője, azt is felemlegetve, hogy bezzeg a vakcinaellenesek, terroristák és fasiszták háborítatlanul működhetnek a YouTube-on. Az „információs háború” részeként, „példátlan nemzetközi agresszióként” értékelte a történteket az orosz külügyminisztérium is.

Az orosz médiatársaság elleni agresszió célja egyértelmű: el akarják hallgattatni azokat az információforrásokat, amelyek a német tisztségviselők szerint nem illenek a képbe

– írták közleményükben.

A közismerten baloldali túlsúlyú német médiavilágból valóban kilóghatott az orosz állami narratíva. Főleg, hogy meglehetősen népszerű volt: az RT szerint politikai kategóriában augusztusban az ötödik legnézettebb német csatorna volt, 600 ezer feliratkozóval, és összességében majd 550 millió megtekintéssel. Moszkva szeirnt kétség sem férhet hozzá, hogy Berlin jóváhagyásával vagy akár kérésére lépett a YouTube, amit az is bizonyíthat, hogy a több nyelven is sugárzó RT-nek – egyelőre – csak a német kiadása érintett. Az egyébként koránt sem példátlan, hogy a videómegosztó a koronavírussal kapcsolatos szabályaik állítólagos megsértése miatt felfüggeszt fiókokat; megtörtént már többek közt a Sky News ausztrál hírtelevízióval is.

Csakhogy ezek a kényszerszünetek csak néhány hétig tartottak, míg az orosz csatornát elvileg visszavonhatatlanul elhallgattatták.

Az RT persze megtette a jogi lépéseket az ügyben, és ha már háborúként értékelték, nem maradhat el az orosz válaszcsapás sem. A külügy „arányos ellenlépésekkel” fenyegetőzött, szóval most alighanem izgulhatnak a Deutsche Welle és ZDF moszkvai szerkesztőségeiben. Oroszország egyébként eddig sem jött ki túl jól a nagy amerikai techcégekkel, amelyeket hiába próbálnak rábírni, hogy nyissanak képviseletet az országban, és működjenek az orosz törvényekkel összhangban.

Az ügy pikantériája, hogy Oroszország uniós nagykövete éppen a minap sietett megnyugtatni mindenkit a németországi választások után, hogy nem számítanak változásra a két ország viszonyában, akár egy szociáldemokrata vezetésű kormánnyal is együtt tudnak dolgozni. Ehhez képest az Oroszországgal való békülést szívügyének tekintő Angela Merkel még fel sem állt a kancellári székből, a Németországba közvetlenül orosz gázt szálító Északi Áramlat 2 vezetékben alig „verték be az utolsó szöget”, máris kirobbant az első diplomáciai csata Moszkva és Berlin között.

 

Nem kiálthatsz csalást

Új irányelveket tett közzé a YouTube, amelyek tiltják a választások eredményét kétségbe vonó tartalmak feltöltését. A döntés egyelőre a tavalyi amerikai elnök- és a vasárnapi német szövetségi választásra vonatkozik. Megfogalmazásuk szerint tilos az olyan „félrevezető kijelentéseket magában foglaló tartalom, amely (a végleges választási eredmények hivatalos megerősítését követően) azt állítja, hogy jelentős mértékű csalás, hiba vagy probléma megváltoztatta bizonyos korábbi nemzeti választások kimenetelét”. Aki megsérti a már hatályos szigorúbb szabályokat, annak videóját előbb törlik, majd a harmadik hiba után felfüggesztik a fiókját.

Borítókép: a Russia Today (RT) autója Moszkvában 2018. július 7-én.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.