Lapozó: Négyszáz migráns próbált betörni péntek hajnalban Melillába

A németek harmada nem biztos, hogy elmegy szavazni · A flamand kormány feketelistára teszi az együttélésre alkalmatlan segélyezetteket · Egyre kevesebb a keresztény istenhívő Franciaországban · Négyszáz migráns próbált betörni péntek hajnalban Melillába.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 24. 15:06
Melilla, 2021. július 22. Illegális bevándorlók Melillában 2021. július 22-én, miután a határt védõ kerítésen átmászva mintegy háromszázan bejutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol enklávléba. MTI/EPA/EFE/Paqui Sánchez Fotó: Paqui Sánchez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek harmada nem biztos, hogy elmegy szavazni

A választások előtt egyik utoljára közzétett felmérés szerint csökken a keresztény uniópártok hátránya a német szociáldemokratákhoz képest. A CDU/CSU-szövetségnek a mannheimi székhelyű Választási Kutatócsoport nevű intézet 23 százalékos támogatottságot mért, ami egy százalékponttal több, mint a múlt héten. A konzervatív párt népszerűsége szeptember közepén ugrott újra húsz százalék fölé. A szociáldemokraták támogatottsága 25 százalékos, a Zöldekre a megkérdezettek 16,5 százaléka szavazna. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak tíz százalékon áll. Árulkodó, hogy a kutatás szerint a németek 35 százaléka egyáltalán nem biztos benne, hogy szeretne élni szavazati jogával, így preferáltja sincs a vasárnapi választásokon. A német Die Welt elemzése szerint a friss adatok is megerősítik, hogy kétpárti kormány esetén egyelőre a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának lenne szűk többsége a Bundestagban. Hárompárti hatalom esetén a szocdemek, a Zöldek és a liberálisok szövetsége is kormányozhat Berlinben.

Forrás: Welt

A flamand kormány feketelistára teszi az együttélésre alkalmatlan segélyezetteket

A flamand kormány szociális lakhatásért felelős minisztere, Matthias Diependaele (a flamand nemzeti-konzervatív N-VA párt tagja) javaslatára 2023 januárjától feketelistára kerülnek azok a lakók, akik a szociális lakások bérlőiként összeférhetetlen magatartást tanúsítanak, és akiket viselkedésük miatt – könnyített eljárásban – ki kell lakoltatni a bérleményből.

Az összeférhetetlen, antiszociális magatartás körébe tartozik majd a szomszédok nyugalmát és biztonságát zavaró életvitel, valamint a szociális lakás hanyag vagy szándékos megrongálása. A feketelistára került kellemetlen lakók azonban nem fognak könnyen új bérleményhez jutni, ugyanis az új flamand törvény értelmében az összeférhetetlenség miatt kilakoltatott bérlők nem jelentkezhetnek be a szociális ellátói hálózatban új szociális lakásért. Számukra az egyetlen lehetőség a magánkézben lévő drága albérletek maradnak. A magánkézben lévő bérlakások tulajdonosai azonban arra hívják fel a figyelmet az új rendelet bevezetése előtt, hogy a feketelistán feltüntetett személyek adataihoz nekik is betekintési jogot kell adni, hogy ellenőrizni tudják az ő ajtajukon kopogtató érdeklődők hátterét, lakhatási előéletét.

Forrás: The Brussels Times

Egyre kevesebb a keresztény istenhívő Franciaországban

A francia közvélemény-kutató intézet, az Ifop friss felmérése szerint a keresztény hátterű franciák 51 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy hisz-e Istenben. 2011-ben ugyanerre a kérdésre a megkérdezetteknek még csak 44 százaléka adott nemleges választ.

A koronavírus-járvány a franciák 91 százalékának lelki életére egyáltalán nem hatott, és a járvány nem vitte őket közelebb a hitgyakorláshoz. A párizsi Notre-Dame-ot ért tűzvész pedig vallási, hitbeli szempontból a válaszadók 79 százalékát hagyta hidegen. A franciák egyre kisebb aránya beszél vallási kérdésekről a családban, már csak 38 százalékuk teszi ezt a 2009-ben mért 58 százalékkal szemben. A barátaikkal még kevesebben, mindössze 29 százalékuk vet fel a hittel kapcsolatos kérdéseket a 2009-ben regisztrált 49 százalék helyett. Ennek ellenére a válaszadók 68 százaléka véli úgy, hogy a vallás hozzásegítené a francia fiatalokat ahhoz, hogy pozitív értékrendet alakítsanak ki, hogy tiszteljenek másokat, hogy toleránsabbá váljanak, felelősebbé és nagylelkűvé. 2009-ben ugyanakkor a franciáknak még 77 százaléka vallotta ugyanezt.

Forrás: francetvinfo

Négyszáz migráns próbált betörni péntek hajnalban Melillába

Az exklávé kormányzati delegációjának szóvivője elmondta: a szubszaharai csoport hajnali negyed ötkor erőszakosan indult neki a határkerítésnek, így óriási nyomást helyezett a környéket védő rendőrségre. Hozzátette, hogy rendkívül szervezett módon érkeztek, három csoportra osztódtak, és egyszerre indultak neki a kerítésnek három különböző ponton, így akarták megnehezíteni a hatóságok munkáját. Mindeközben kövekkel és más eszközökkel dobálták a csendőröket, akik közül ezúttal nem sérült meg senki. Végül a melillai rendőrség a marokkói biztonsági erők segítségével meg tudta akadályozni, hogy az illegális bevándorlók átlépjenek Spanyolország területére. Legutóbb kedden egy ötvenős csapat igyekezett átjutni Melillába, közülük tíz főnek végül sikerült átmásznia a kerítésen. A spanyol autonóm város folyamatos migrációs nyomás alatt van. A múlt héten száz fő próbálta meg szabálytalanul átlépni a határt, augusztus utolsó napjaiban pedig egy 350 fős csapat hajtott végre hasonló kísérletet. 

Forrás: El Mundo

Borítókép: Illegális bevándorlók Melillában 2021. július 22-én, miután a határt védő kerítésen átmászva mintegy háromszázan bejutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol enklávléba. Fotó: MTI/EPA/EFE/Paqui Sánchez

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.