Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt

Alexander Schallenberg és az új külügyminiszter, Michael Linhart is letette a hivatali esküt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 11. 15:59
KURZ, Sebastian; SCHALLENBERG, Alexander; VAN DER BELLEN, Alexander
Bcs, 2021. oktber 11. Alexander Schallenberg j osztrk kancellr (b) kezet fog Alexander Van der Bellen osztrk llamfvel, miutn tvette kinevezsi okmnyt a bcsi Hofburgban tartott beiktatsi nnepsgen 2021. oktber 11-n, kt nappal Sebastian Kurz osztrk kancellr lemondsa utn. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hétfőn ünnepélyesen beiktatta hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget, és egyúttal az új külügyminiszter is letette a hivatali esküt. Schallenberg eddig külügyminiszter volt, ezt a pozíciót hétfőtől Michael Linhart, az eddigi párizsi nagykövet tölti be.

A hivatalos ceremónia keretében Van der Bellen először felmentette Sebastian Kurz előző kancellárt, majd beiktatta utódját, Alexander Schallenberget. Ezután az államfő eddigi tisztségéből felmentette, majd beiktatta az új külügyminisztert, Linhartot.

Az államfő méltatta az új kancellárt, elmondta, csúcsdiplomataként, volt külügyminiszterként és meggyőződéses európaiként a legjobb előfeltételekkel rendelkezik a tisztség betöltésére. Majd Linhartot is elismerő szavakkal illette, és kitért régi személyes ismeretségükre is. Hangsúlyozta, most nemcsak a munka következetes folytatása, hanem az állampolgárok bizalmának visszaszerzése is fontos feladat lesz. Hozzátette, a koalíciós partner Zöldekkel folytatott, új bizalmi alapokra épülő együttműködésnek az ország stabilitását és a kormányzati munka gördülékeny folytatását kell jelentenie.

Werner Kogler alkancellárral együtt minden tőlem telhetőt megteszek, hogy betemessük a keletkezett árkokat.

– fogalmazott Schallenberg kancellárként tett első nyilatkozatában.  Az új osztrák kancellár védelmébe vette elődjét is. 

Úgy gondolom, hogy az ellene felhozott vádak hamisak

– mondta a médiának nyilatkozva. Hozzátette: természetesen nagyon szorosan együtt fog működni vele. Schallenberg és Kurz évek óta dolgozik együtt, az új osztrák kancellár, elődjéhez hasonlóan, határozott álláspontot képvisel a migrációs kérdésekkel kapcsolatban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke hétfőn gratulált Schallenbergnek a Twitteren.

Várakozással tekintek a további sikeres együttműködésre Ausztria és az Európai Unió (EU) között, és sikeres partnerségben bízom az előttünk álló feladatok tekintetében

– írta.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke sok sikert kívánt az új osztrák kancellárnak, valamint köszönetet mondott Kurznak az együttműködésért a tanácsban.

Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. 

Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében, és a Zöldek emiatt kihátráltak Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

Az új kancellár, Alexander Schallenberg diplomatacsaládból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. 

Michael Linhart új osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg új osztrák kancellár, Alexander Van der Bellen osztrák államfő  és Werner Kogler osztrák alkancellár  a bécsi Hofburgban tartott beiktatási ünnepségen 2021. október 11-én Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

A frissen beiktatott külügyminiszter, Michael Linhart hosszú évek óta külügyi vonalon dolgozott: egyebek között diplomataként, Wolfgang Schüssel egykori néppárti kancellár külügyi tanácsadójaként, a külügyminisztérium főtitkáraként és legutóbb párizsi nagykövetként teljesített szolgálatot.

Borítókép: Alexander Schallenberg új osztrák kancellár (b) kezet fog Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, miután átvette kinevezési okmányát a bécsi Hofburgban tartott beiktatási ünnepségen 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.