„Biztonsági és gazdasági szempontból is felértékelődött Közép-Ázsia szerepe”

Szijjártó Péter szerint a térség biztonságának még soha ekkora jelentősége nem volt az egész világ biztonsága szempontjából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 04. 12:32
SZIJJÁRTÓ Péter; KAZAKBAJEV, Ruszlan
Szijjártó Péter a kirgiz külügyminiszterrel tárgyalt Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Ázsia szerepe felértékelődött biztonsági és gazdasági szempontból is, ezért fontos lenne, hogy az Európai Unió is nagyobb figyelmet fordítson a térségre 

– közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kirgiz kollégáját, Ruszlan Kazakbajevet fogadta hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán Közép-Ázsia biztonságának még soha ekkora jelentősége nem volt az egész világ biztonsága szempontjából. 

Ennek ellenére egyes európai uniós vezetők részéről a mai napig rendszeresek a felelőtlen nyilatkozatok, amelyek könnyen a 2015-ösnél is sokkal erőteljesebb migrációs hullámot válthatnak ki 

– figyelmeztetett. Hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül a térségbeli országok véleményét, ugyanis „elsősorban az ő bőrükre megy a játék”. Márpedig az ő álláspontjuk az, hogy az Afganisztánban keletkezett problémákat Afganisztánon belül kell megoldani.

Éppen ezért hibás, felelőtlen és veszélyes a brüsszeli intézmények azon elképzelése, ami arra ösztönözi az afgánokat, hogy aki el akarja hagyni Afganisztánt, az induljon útnak

– jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter aláhúzta: ez az egész térséget destabilizálná, ami súlyos kihatással lenne az európai biztonsági helyzetre is.

Beszélt emellett arról is, hogy a közép-ázsiai gazdaságok gyorsan növekednek, s fontos, hogy ebből a magyar vállalatok is profitálhassanak, amire meg is van az esély a keleti nyitás stratégiája miatt meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően.

A magyar–kirgiz kereskedelmi forgalom idén 62 százalékkal bővült, és a kirgizisztáni magyar jelenlét zászlóshajójának számító Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is folyamatosan nő. Továbbá jövő héten hatályba lép a megállapodás a 16 millió dollárral induló, kirgiz–magyar alap létrehozásáról, hogy ezáltal is támogassák a magyar cégek beruházásait.

 Mi, magyarok talán minden más európai országnál nagyobb megértéssel vagyunk Közép-Ázsia iránt. Ezért szívesen vállaljuk a híd szerepének betöltését, és szeretnénk, ha az EU nagyobb figyelmet fordítana a térségre

  – fogalmazott Szijjártó Péter

Végezetül elmondta, hogy Magyarország tavaly nagykövetséget nyitott Kirgizisztánban, amely már hat EU-tagállam vízumképviseletetét is ellátja, és további országok is jelezték érdeklődésüket. Illetve kitért arra, hogy idén 438 kirgiz hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra, és megállapodás született a diplomáciai képzési együttműködésről is.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. október 4-én

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.