időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Hétfőn beiktatják hivatalába az új osztrák kancellárt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.11. 10:45
Hétfőn beiktatják hivatalába az új osztrák kancellárt

Az osztrák államfő hétfőn beiktatja hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget. Alexander Van der Bellen államfő ezt vasárnap este Bécsben jelentette be, miután napközben négyszemközt megbeszélést folytatott az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltjével, Schallenberggel, majd Werner Kogler zöldpárti alkancellárral. Közölte, mindketten biztosították arról, hogy szilárd alapja lesz az együttműködésnek és a közös kormányzati munka folytatásának. 

Mindketten személyes felelősséggel tartoznak az állampolgároknak

– tette hozzá.

Alexander Schallenberget az ÖVP azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. 

Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a kancellár közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

Az államfő méltatta Sebastian Kurz döntését, hogy lemondásával megóvta a kancellári hivatal hírnevét, és jelentős mértékben hozzájárult az intézmények integritásának védelméhez. 

Köszönetet mondott a többi pártelnöknek is, amiért közösen dolgoztak a lehető legjobb megoldás érdekében. Van der Bellen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azért nincs minden rendben, hiszen az emberek bizalma súlyosan megingott a politikában, és ezért minden politikust arra kért, hogy dolgozzon keményen a bizalom visszaszerzéséért. 

A szavak már nem lesz elegendők, komoly és összeszedett munkára lesz szükség

– jelentette ki.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatót tart a bécsi Hofburgban 2021. október 10-én Fotó: Lisa Leutner

Alexander Schallenberg eddig külügyminiszter volt. A megüresedett külügyminiszteri pozíció várományosát – akit még nem nevezett meg – ugyancsak hétfőn iktatja be ünnepélyesen hivatalába az államfő. A leendő kancellár diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. 

A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Borítókép: A kancellári teendőket ideiglenesen ellátó Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter érkezik Alexander Van der Bellen osztrák államfőhöz a bécsi Hofburgban 2021. október 10-én, egy nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.