Hétfőn beiktatják hivatalába az új osztrák kancellárt

Alexander Schallenberg eddigi külügyminiszter Sebastian Kurz lemondását követően tölti be a pozíciót.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 11. 10:45
KURZ, Sebastian; SCHALLENBERG, Alexander; VAN DER BELLEN, Alexander
Bcs, 2021. oktber 10. A kancellri teendket ideiglenesen ellt Alexander Schallenberg osztrk klgyminiszter rkezik Alexander Van der Bellen osztrk llamfhz a bcsi Hofburgban 2021. oktber 10-n, egy nappal Sebastian Kurz osztrk kancellr lemondsa utn. A kormnyvlsgot az idzte el Ausztriban, hogy a gazdasgi s korrupcis gyekkel foglalkoz gyszsg (WKStA) vesztegets s htlen kezels gyanja miatt vizsgldik a kancellr kzvetlen krnyezetben. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák államfő hétfőn beiktatja hivatalába az új kancellárt, Alexander Schallenberget. Alexander Van der Bellen államfő ezt vasárnap este Bécsben jelentette be, miután napközben négyszemközt megbeszélést folytatott az Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltjével, Schallenberggel, majd Werner Kogler zöldpárti alkancellárral. Közölte, mindketten biztosították arról, hogy szilárd alapja lesz az együttműködésnek és a közös kormányzati munka folytatásának. 

Mindketten személyes felelősséggel tartoznak az állampolgároknak

– tette hozzá.

Alexander Schallenberget az ÖVP azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülést követően. 

Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a kancellár közvetlen környezetében, és a koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

Az államfő méltatta Sebastian Kurz döntését, hogy lemondásával megóvta a kancellári hivatal hírnevét, és jelentős mértékben hozzájárult az intézmények integritásának védelméhez. 

Köszönetet mondott a többi pártelnöknek is, amiért közösen dolgoztak a lehető legjobb megoldás érdekében. Van der Bellen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azért nincs minden rendben, hiszen az emberek bizalma súlyosan megingott a politikában, és ezért minden politikust arra kért, hogy dolgozzon keményen a bizalom visszaszerzéséért. 

A szavak már nem lesz elegendők, komoly és összeszedett munkára lesz szükség

– jelentette ki.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő sajtótájékoztatót tart a bécsi Hofburgban 2021. október 10-én Fotó: Lisa Leutner

Alexander Schallenberg eddig külügyminiszter volt. A megüresedett külügyminiszteri pozíció várományosát – akit még nem nevezett meg – ugyancsak hétfőn iktatja be ünnepélyesen hivatalába az államfő. A leendő kancellár diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. 

A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Borítókép: A kancellári teendőket ideiglenesen ellátó Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter érkezik Alexander Van der Bellen osztrák államfőhöz a bécsi Hofburgban 2021. október 10-én, egy nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.