Lapozó: A spanyol kormányfő lemondását követelte a tömeg Madridban

Transznemű nő szerepel a francia köztársasági elnökválasztás jelöltjei között · Ötmillió eurót kapnak a spanyol régiók, hogy támogassák kétszáz migránsgyerek spanyolországi integrációját · A szerencsejáték-fogadások jobboldali fordulatot jósolnak Svédországban · A spanyol kormányfő lemondását követelte a tömeg az október 12-i, nemzeti ünnepi felvonuláson Madridban.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 13. 12:53
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2021. június 22. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a madridi kormányfõi rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetõnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-tõl 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektõl eltiltásra nem. MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo Fotó: Emilio Naranjo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Transznemű nő szerepel a francia köztársasági elnökválasztás jelöltjei között

Az Élysée-palotára cserélné jelenlegi hivatalát Marie Cau, az észak-franciaországi kistelepülés, Tilloy-lez-Marchiennes vezetője, akit 2020-ban választottak meg az ország első transznemű polgármesterének. A biológiai férfinak született Cau nyíltan vállalja, hogy nem politikus, ezért a jobb- és a baloldali politikai tengelytől is távol akarja tartani magát. Cau elnöki kampányának és elnökségének a főbb pillérjei a szolidaritás, a szociális ellátás és a liberális gazdaságpolitika lesz.

Az 518 fős település polgármestere 2021 tavaszán jelentette be, hogy indul a jövő évi köztársasági elnökválasztáson. A bejelentéssel egy időben az LMBTQ-közösséget támogató francia lapnak, a Têtu-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy Franciaország elnökeként nem áll szándékában az LMBTQ-közösség szóvivőjeként politizálni. Sokkal inkább szeretne egy újfajta társadalmi modell megteremtésén dolgozni. Ennek jegyében Cau elutasítja azt, hogy az LMBTQ-törekvéseket mozgalomnak nevezzék, valamint támogatja a transznemű párok számára az asszisztált reprodukciót: a biológiai donoroktól kapott ivarsejtek megtermékenyítését és a transznemű szülőbe ültetését.

Forrás: www.francetvinfo.fr, www.tetu.com

Ötmillió eurót kapnak a spanyol régiók, hogy támogassák a migránsgyerekek integrációját 

Az érintett kísérő nélküli gyerekek és fiatalok a májusi menekülthullámmal érkeztek Ceutába, mely már nem tudja szolidaritásból, egyedül ellátni őket. Mivel néhány héttel ezelőtt a bíróság elutasította a hazatelepítésükről szóló döntést a gyermekjogok megsértésére hivatkozva, ezért a spanyol kormány kénytelen gondoskodni a marokkói kiskorúakról. Hogy tehermentesítsék Ceutát, kedden jóváhagytak egy ötmillió eurós támogatást, amit Spanyolország régiói között osztanak szét olyan arányban, ahány gyereket befogadnak.  A pénz kétszáz fő ellátására elég, de ennek többszöröse tartózkodik az exklávéban. A legfrissebb összesítés szerint július végén 1357 kísérő nélküli kiskorú járta Ceuta utcáit. Valencia kormánya fogadja be a legtöbb menekült gyermeket, összesen 25 főt, emiatt több mint 560 ezer eurót folyósít neki a kormány. A két Kasztília 14-18 főt, Katalónia 15-öt lát el, Galícia pedig húsz főnek biztosít ágyat, ételt és iskoláztatást.

Forrás: www.20minutos.es, www.vozpopuli.com

A szerencsejáték-fogadások jobboldali fordulatot jósolnak Svédországban

A skandináv országban jövő ősszel lesznek választások, az eredményre a fogadóirodáknál már lehet fogadni. A jelenlegi oddsok azt mutatják, hogy a hét éve kormányzó szociáldemokrata–zöld koalíciót mérsékelt-kereszténydemokrata kabinet fogja váltani. A jelenlegi kormány oddsa 3, míg a jobboldali eshetősége 2,25. A Betsson szerencsejáték cég szóvivője azt mondta, a játékosok 75 százaléka a jobboldali kormányra szavaz, és csak 25 százaléka gondolja, hogy maradhat a jelenleg kormány, annak ellenére, hogy feltehetően a Szociáldemokrata párt marad a legnagyobb a választások után is. Robin Olenius elmondta, a cég az oddsok kidolgozásához a közvélemény-kutatások eredményeit, a pártvezetői vitaműsorokat, valamint a szakértői elemzéseket használják fel.

Forrás: Bulletin

A spanyol kormányfő lemondását követelte a tömeg tegnap Madridban

A katonai légi parádén több ezer ember gyűlt össze annak ellenére, hogy azt javasolták, a többség igyekezzen a világjárvány miatt a televízión keresztül követni az eseményeket. A tömeg a bemutató idején a „Takarodjon!” és a „Mondjon le!” szavakat skandálta. Pedro Sánchez miniszterelnök csak az utolsó pillanatban jelent meg a királyi családdal egy időben. Amikor a megafonon bejelentették a spanyol vezetők érkezését, hangos zúgolódás kezdődött. A légi bemutató végén a Real Madrid stadionja mellől szintén kocsmai hangulatú, agresszív sértések zúdultak a spanyol miniszterelnökre. A nemzeti ünnepen sem a függetlenedni vágyó katalán, sem a baszk elnök nem vett részt. Barcelonában szintén nagyszabású felvonulást tartottak az ünnep alkalmából. A jobboldali Néppárt és VOX felhívására több ezren gyűltek össze a Passeig de Gràcián, hogy Spanyolország egységét hangsúlyozzák. A barcelonai ünneplők és tiltakozók spanyol zászlót lobogtattak és a himnuszt hallgatták. Transzparenseiken a „Spanyol vagyok” és a „Börtönbe Puigdemonttal” (Katalónia függetlenségét alkotmányellenesen kikiáltó, Brüsszelben bujkáló exelnök) felirat volt olvasható.

Forrás: www.elpais.com/, www.elconfidencial.com

(Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.