Megállíthatatlanul gurul lefelé a lejtőn az Európai Néppárt

Ha Berlinben is szociáldemokrata vezetésű kormány alakul a közeljövőben, ahogy az egyre inkább várható, akkor Ljubljana válik a legnyugatibb jobbközép vezetésű európai fővárossá, ez pedig nagyon kellemetlen az uniós politikát évtizedekig uraló pártcsaládnak.

2021. 10. 15. 5:45
WEBER, Manfred
Az EPP csúcsjelöltje egy német lapinterjúban bírálta a bevándorlásellenes erőket Fotó: MTI/EPA/Robert Gehment

Ha Berlinben is szociáldemokrata vezetésű kormány alakul a közeljövőben, ahogy az egyre inkább várható, akkor Ljubljana válik a legnyugatibb jobbközép vezetésű európai fővárossá, ez pedig nagyon kellemetlen az uniós politikát évtizedekig uraló pártcsaládnak.

Borús képet fest az Európai Néppárt (EPP) jövőjéről a magát jobbközép politikai erőként meghatározó pártcsalád balratolódását rendszerint pozitívan értékelő Politico. Az uniós ügyekben megkerülhetetlen brüsszeli hírportál egy tegnapi elemzésében rámutatott: az egykor az Európai Unió legerősebb politikai erejének számító EPP képviselői mindössze 13 nap leforgása alatt lehettek tanúi legtapasztaltabb vezetőjük, Angela Merkel német kancellár utolsó hivatalban töltött napjainak és a pártcsaládjuk legfényesebb új csillagának számító Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár hatalomból való váratlan távozásának. 

A lap emlékeztet: tekintve, hogy a szeptemberi németországi parlamenti választásokon a Kereszténydemokrata Unió és bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség a szociáldemokraták mögé szorult, 

szinte borítékolható, hogy az Európai Néppárt hamarosan elveszíti uralmát a mostanáig befolyását leginkább biztosító német kormány felett is.

Szlovénia marad az EPP legnyugatibb bástyája

Hiába uralja tehát évtizedek óta az uniós politikát a pártcsalád, hiába marad továbbra is a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, és hiába marad Merkel tanítványa, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élén. Az EPP ugyanis a blokk 27 állam- és kormányfője közül mostanra már csak kilencet tudhat saját soraiban, és 

ha Berlinben is szociáldemokrata vezetésű kormány alakul a közeljövőben, ahogy az egyre inkább várható, akkor Ljubljana válik a legnyugatibb konzervatív vezetésű európai fővárossá 

– emlékeztetett a hírportál a Magyarország fontos szövetségesének számító Janez Janša szlovén miniszterelnökre utalva. – Jelenleg, ha a tagállamokat nézzük, nem vagyunk jelen elegendő kormányban – panaszkodott egy észak-európai EP-képviselő a Politicónak. 

Kurz csillaghullása nagy sebet ejtett a pártcsaládon

A neve elhallgatását kérő politikus arról is beszélt: természetesen a pártcsaládon belül sokan úgy néztek Kurzra, mint egy követendő irányvonalra. – Legyen kemény a migrációval és más olyan kérdéssel kapcsolatban, ami a szavazók számára fontos, ugyanakkor mutassa meg, hogy modern, haladó és komolyan veszi például az éghajlatváltozást.

 A lemondása tehát legalábbis problémás 

– mutatott rá a képviselő.

Azok sorában, akik Sebastian Kurzra modellként tekintettek, ott ült Manfred Weber, az EPP veterán politikusa is, akit egyébként szerdán elsöprő többséggel – bár nem egyhangúlag – újraválasztottak a pártcsalád frakcióvezetőjének. A CSU alelnöki posztját is betöltő politikus egyúttal azt is tudatta: jövő áprilisban a pártcsaládnak Donald Tusk távozásával üresen maradt elnöki székét is megpályázza.

Manfred Weber, a problémák szimbóluma?

Elemzők szerint Weber újraválasztásával a frakció azt üzeni, hogy a német pártszövetség továbbra is Európa vezető néppárti ereje kíván maradni. Egyesek azonban úgy vélik, a bajor politikus inkább a problémák szimbóluma, mintsem az újjáéledés kulcsa a pártcsalád jövőjét tekintve. 

Azzal ugyanis, hogy ragaszkodott a frakcióvezetői pozícióhoz, és emellett még az elnöki széket is magának követeli, egyre inkább azt a benyomást kelti, hogy saját érdekeit előtérbe helyezve igyekszik mindenáron megakadályozni a vérfrissülést. 

Borítókép: MTI/EPA/Robert Ghement

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.