Megosztottság övezi Sebastian Kurz lemondását

A Zöldek bejelentették a kormánykoalíció folytatását, ami az osztrák ellenzék felháborodásához vezetett.

2021. 10. 10. 11:25
KURZ, Sebastian
Bcs, 2021. oktber 9. Sebastian Kurz osztrk kancellr bejelenti lemondst a bcsi kancellria hivatalban 2021. oktber 9-n. A gazdasgi s korrupcis gyekkel foglalkoz osztrk llamgyszsg hrom napja hzkutatst rendelt el a kancellri hivatalban, a kormnyz Osztrk Npprt (VP) kzpontjban s a pnzgyminisztriumban, a kancellrral szemben korrupcis vdak fogalmazdtak meg. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Ausztriát meglepte, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este bejelentette lemondását, annak ellenére, hogy pénteken még kizárta ennek lehetőségét. A reakciókat illetően az osztrák politikai pártok kétfelé szakadtak: a kormánykoalíció tagjai helyeselték a néppárti politikus lépését, míg az ellenzék elégedetlen a döntés körülményeivel – derült ki az osztrák média vasárnapi beszámolóiból.

Az országa iránt érzett felelősségtől vezérelve, a káosz és a patthelyzet megakadályozása érdekében Sebastian Kurz velünk közösen úgy döntött, hogy visszalép, amíg az ellene felhozott vádak tisztázódnak

– idézte a Salzburger Nachrichten osztrák napilap Günther Platter tiroli tartományfőnököt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusát. 

Ez a megfelelő lépés a további, felelős kormányzati munka és Ausztria külföldi megítélése szempontjából

– üdvözölte Kurz lépését Werner Kogler zöldpárti alkancellár, aki az elmúlt napokban követelte, hogy az ÖVP jelöljön ki mást a kormányfői pozícióra.

Werner Kogler hangsúlyozta, hogy az ÖVP és a Zöldek koalíciójának folytatásáról állapodott meg Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, Kurzcal és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel, akit a kancellár az utódjának javasolt. Kiemelte, hogy elfogadhatják végre a költségvetést, és folytathatják a kormányzat nagyszabású ökoszociális adóreformtervét.

Sebastian Kurz döntése stabilitást eredményez, mivel a néppárti politikusnak nem kell attól tartania, hogy az ország sorsát a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpártiak (FPÖ), a liberálisok (NEOS) és a Zöldek négypárti koalíciója veszi át

– jegyezte meg a Der Standard osztrák napilap. 

Mivel az ellenzéki pártok az elmúlt napok tárgyalásai nyomán abban reménykedtek, hogy az ÖVP kizárásával új, négypárti együttműködés jön létre, csalódottan reagáltak arra, hogy a Zöldek nem léptek ki a kormánykoalícióból. Továbbá azzal kapcsolatban is felháborodásukat fejezték ki, hogy Sebastian Kurz nem vonul vissza teljesen a politikai életből. A fiatal politikus ugyanis közölte, hogy az ÖVP frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat), és megtartja pártvezetői tisztségét is. 

Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ elnöke szerint ugyanaz a kormányzati politika fog folytatódni, mint eddig. Szerinte a néppárt beáldozta Kurzot, hogy a hatalomban maradhasson. Kijelentette, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de mint frakcióvezető és pártelnök „árnyékkancellárként” továbbra is mozgatja majd a szálakat. A szociáldemokrata politikus kételkedik abban, hogy a kormánykoalíció a jövőben sikeresen tud működni és a kormányzati munka meghozza a stabilitást.

Beate Meinl-Reisinger, a NEOS elnöke megkésettnek nevezte a kancellár lemondását. Úgy véli, a feddhetetlenség nemcsak a kancellári, hanem a parlamenti frakcióvezetői tisztségnek is előfeltétele. 

Kurz az új szerepkörben is kezében tartja majd a hatalmat

– tette hozzá.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke pedig úgy látja, azzal, hogy Kurz a képviselőket megillető mentelmi jog mögé menekül, megszegi azt az ígéretét, miszerint mielőbb tisztázni szeretné magát a korrupciós vádak alól. A szabadságpárti politikus is úgy véli, hogy Kurz ugyan már nem kancellár, de a néppárti politikai irányítás továbbra is nála marad.

Az osztrák kancellár lemondásának előzménye, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WK StA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a közvetlen környezetében.

Sebastian Kurz elmondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat. Hangsúlyozta, hogy a patthelyzet feloldása és az ÖVP/Zöldek koalíciójának megtartása érdekében döntött a lemondás mellett

– számolt be róla az MTI.

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.