időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Pénzt és földet kapnak az öngyilkos merénylők családjai

Dócza Edith Krisztina
2021.10.20. 21:31
Pénzt és földet kapnak az öngyilkos merénylők családjai

Földekkel, ruhákkal és mintegy 112 amerikai dollárt érő afgán afgánival jutalmazza a tálib vezetés azon öngyilkos merénylők családtagjait, akik amerikai és afgán katonák ellen hajtottak végre támadásokat. A hírt a Sziradzsuddin Hakkáni vezette tálib belügyminisztérium szóvivője jelentette be a Twitter-oldalán. Hakkáni a merényleteket végrehajtó férfiakat egyúttal az iszlám és Afganisztán hőseinek nevezte. Az első jutalmakat már hétfőn este kiosztották a kabuli Intercontinental Hotelben tartott ünnepség keretében.

A szállodát egyébként 2018 januárjában a tálibok is megtámadták, a merényletben negyven ember, köztük 14 külföldi személy vesztette életét.

Az Egyesült Államok és a nyugati kormányok ugyanakkor korábban már figyelmeztették a tálibokat, nem fogják elismerni őket Afganisztán új kormányaként, ha továbbra is teret engednek a terrorizmus és a szélsőségesség virágzásának. Noha a hétfői találkozón a tálibok elítélték az Iszlám Állam helyi csoportjának öngyilkos merényleteit, Hakkáni közleménye mégis arra utal, a szélsőségesség országszerte újraéledhet a tálibok akció nyomán is. Az elmúlt húsz évben számos, az amerikai és afgán csapatok ellen elkövetett támadást hajtottak végre a tálibok.

– Az öngyilkos támadások ideje lejárt, de még mindig vannak olyanok, akik nem haboznak életüket is feláldozni az ország védelméért

– jelentette ki Zabibullah Mudzsahid tálib szóvivő, továbbá hangsúlyozta, bár a nők is rész vettek korábban a dzsihádban, az öngyilkos merényleteket kizárólag férfiak hajthatják végre.

Az ENSZ azonban egy másik problémára hívja fel a figyelmet, amelyet a nemzetközi közösség pénzbeli segítsége nélkül a tálibok nem fognak tudni megoldani. Afganisztánt hamarosan súlyos gazdasági válság sújthatja, és több humanitárius támogatásra lesz szükség annak érdekében, hogy ne süllyedjen szegénységbe az egész ország. A tálib hatalomátvételt követően az Egyesült Államok befagyasztotta Afganisztán szinte minden pénzét, a nemzetközi szervezetek pedig szüneteltetik a segélyek folyósítását.

Borítókép: A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko