Szexuális zaklatással vádolják a néhai Simón Pereszt

Két nő is előállt történetével, hogy a néhai izraeli államférfi erőszakkal próbált közeledni feléjük.

2021. 10. 18. 21:37
null
SIMON PERES Fotó: SEBASTIAN DERUNGS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen hétvége alatt két nő is előállt történetével, hogy szexuálisan zaklatta őket a néhai Simón Peresz egykori izraeli miniszterelnök, majd államfő. Egyikük a korábbi munkapárti képviselő és New York-i konzul Colette Avital, aki a Háárec című baloldali lapnak is felidézte a történteket. Elmondása szerint még 1984-ben Simón Peresz kormányfőként behívta irodájába, hogy átbeszéljék, milyen szerepet tölthetne be adminisztrációjában. 

A beszélgetés végeztével a politikus az ajtóhoz nyomta, és megpróbálta megcsókolni, ám a nő ekkor ellökte magától, és elmenekült a szobából.

 Bár ezután éveken át együtt dolgozott támadójával, állítása szerint két évig kerülte vele a találkozást. Ráadásul nem is ez volt a legelső eset, hogy a férfi próbálkozott nála. Visszaemlékezett egy évekkel korábbi alkalomra is, amikor még párizsi diplomatamunkájának idején Simón Peresz reggelire hívta hoteljébe, majd biztonsági indokokra hivatkozva végül szobájába csábította. 

Ott azonban nem reggeli, hanem a mindössze pizsamát viselő politikus várt rá, aki az ágy felé lökte, de ő ellenállt. 

Hasonló történetről számolt be egy névtelenségbe burkolózó másik nő is, azt állítva, a néhai Simón Peresz egyszer az ajtóhoz szorította őt, és beleegyezése nélkül benyúlt a felsője alá. 

És hogy miért csak évtizedekkel később, a neves államférfi halála után állt elő történetével? – A fiatal nőknek tudniuk kell, hogy nem kell áldozatoknak maradniuk, nem kell évekig hurcolniuk a terhet – indokolta döntését Colette Avital. Hozzátette, le akart számolni azzal az elterjedt pletykával is, hogy viszonya lett volna a miniszterelnökkel. Sietett leszögezni ugyanakkor, hogy nem célja támadni a politikai örökségét vagy a családját. Sajtóértesülések szerint szűk környezetében jól ismert volt a politikus efféle viselkedése.

Simón Peresz egyébként nős volt, három gyermek édesapja, de felesége általában kerülte a reflektorfényt, a háttérből támogatta férjét. 1994-ben izraeli külügyminiszterként Nobel-békedíjjal is kitüntették, igazán népszerű államférfi azonban főként a 2007–2014-ig tartó elnöki hivatala során lett. 2016-ban, 93 esztendősen érte a halál.

Borítókép: Simón Peresz egykori izraeli miniszterelnök, majd államfő Fotó: SEBASTIAN DERUNGS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.