Vitatják a norvégiai íjas gyilkos iszlamista hátterét

A rendőrség szerint az elkövető nem is vette túl komolyan a vallást.

2021. 10. 17. 16:05
null
Oslo, 2021. oktber 15. Videofelvtelrl 2021. oktber 14-n ksztett kp a muzulmn vallsra ttrt Espen Andersen Braathen 37 ves dn llampolgrsg frfirl, aki 2021. oktber 13-n jjal s ms, egyelre nem meghatrozott fegyverekkel t embert meglt, kettt megsebestett a norvg fvrostl, Osltl mintegy 80 kilomterre dlnyugatra fekv Kongsbergben. A tettest rizetbe vettk, cselekmnye a hatsgok szerint feltehetleg terrortmadsnak minsl. MTI/AP/Espen Andersen Braathen Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris megkérdőjelezték a norvég hatóságok, hogy iszlamista indítékok vezérelték a dán férfit, aki múlt héten íjával öt emberrel végzett Kongsberg városában. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az elkövetőt, az iszlám hitre tért, 37 esztendős Espen Andersen Bråthent letartóztatása után egy egészségügyi intézménybe szállították, ahol mentális állapotát vizsgálják. 

Úgy véljük, hogy az áttérést nem vette túl komolyan. Ez alatt azt értjük, hogy nem követte vagy gyakorolta a hagyományokat, amelyek ebben a kultúrában és vallásban megszokottak 

– magyarázta a rendőrség. Érvelésük azonban annyiban sántít, hogy korábban több terroristáról is bebizonyosodott, nem gyakorló hívők, alig ismerik a Koránt és az iszlámot, sőt sokan közülük kicsapongó életet éltek. A párizsi terrortámadás elkövetőinek egyetlen túlélőjéről, Salah Abdeslamról például tudni lehet, hogy soha nem járt mecsetbe, annál inkább rendszeres vendége volt a kluboknak, sőt piti bűncselekmények miatt a rendőrséggel is többször meggyűlt a baja. Azt sem lehet állítani, hogy a norvégiai tettes hirtelen felindulásból cselekedett, most előkerült egy 2017-es felvétel, amelyen bejelentette áttérését és hogy hírnök, akinek „küldetése van”. Norvégiában egyébként a második legnagyobb vallás az iszlám, számuk a kétszázezerhez közelít, beszédes, hogy tavaly negyedszerre is a Mohamed lett a leggyakoribb fiúnév Oslóban.

A norvég hatóságok közben független vizsgálatot rendeltek el, miután bírálatok özöne zúdult rájuk a támadás kezelése miatt. Kiderült ugyanis, hogy az első bejelentés egy üzletben íjjal lövöldöző férfiról 18.13-kor futott be a rendőrséghez, de csak 18.47-kor sikerült megfékezni. 

Ennek oka, hogy az első kiérkező rendőrök fedezékbe bújtak és erősítést kértek, mikor a támadó tüzet nyitott rájuk; ez alatt a köztes 34 perc alatt, tehát már az egyenruhások kiérkezése után volt ideje végezni öt áldozatával. 

Norvégiában nem minden járőr visel mindig fegyvert, illetve szakemberek emlékeztettek rá, hogy a hasonló esetek alacsony száma miatt a rendőrök nincsenek megfelelően kiképezve és felkészülve ilyen kiélezett szituációkra.

 

Borítókép:  Espen Andersen Bråthen már évekkel ezelőtt áttért az iszlámra. MTI/AP/Espen Andersen Braathen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.