Lapozó: Egy új svéd törvényjavaslat már 12 éves kortól lehetővé tenné a születési nem megváltoztatását

Spanyolország és Portugália 16 műholdból álló konstellációt indít útnak a partok és erdők ellenőrzésére · Belgium fogyasztóvédő szervezete ijesztő novemberi energiaszámlákra ad ki riasztást · Sztrájkolnak a csomagkiszállító cégek Spanyolországban.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 11. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország és Portugália 16 műholdból álló konstellációt indít útnak a partok és erdők ellenőrzésére

A két dél-európai ország egy barátsági és együttműködési szerződés részeként írta alá a programról szóló megállapodást, amelynek célja a félsziget óceán- és tengerpartjait, valamint erdőit monitorozni egy 16 darab, kisméretű műholdból álló konstellációval. Ezzel egészítik majd ki az európai Kopernikuszt.

A projekt az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez kapcsolódik, amely egyebek mellett a jelenleginél rendszeresebben és gyorsabban lesz képes a biológiai sokféleség nyomon követésére, mérésére, illetve a természeti katasztrófák hatásainak mérséklésére. Több ország is érdeklődik a részvételi lehetőség iránt, köztük például Dél-Afrika, Nigéria és Mexikó is. Az előrejelzések szerint a műhold-konstelláció 2024 végére, legkésőbb 2025 elejére állhat üzembe. A beruházás az előzetes becslések szerint körülbelül hatvanmillió euróba kerül.

Forrás: EL PAÍS

Belgium fogyasztóvédő szervezete ijesztő novemberi energiaszámlákra ad ki riasztást

Belgium nonprofit fogyasztóvédelmi szervezete, a Test Achats közleményben figyelmeztette Belgium kormányát, hogy a már októberben is rekordmagas gáz- és áramszámlákhoz képest a novemberi csekkek ijesztő és olyannyira magas összegeket fognak tartalmazni, hogy a belga háztartások nem fogják tudni kifizetni azokat. Az energiaárakat folyamatosan monitorozó Test Achats számításai szerint szeptember és november között pedig akár a duplájára is nőhettek a befizetendő összegek.  A földgázért idén, éves szinten hozzávetőleg háromezer eurót  is fizethetnek a háztartások, amely nagyjából a háromszorosa a tavalyi költségüknek. A válsághelyzetben egyes szolgáltatók ráadásul törölték a kínálatukból a fix áron megvásárolható energiát és szerződési típust, hogy a közművek probléma nélkül a fogyasztókra tudják hárítani az energia árának drasztikus emelkedését.

A Test Achats felszólította a belga kormányt, hogy azonnali hatállyal avatkozzon közbe és a vonatkozó törvényben radikálisan csökkentse vagy akár törölje el az energiák árába foglalt adókat és illetékeket, hogy így is segítsenek csökkenteni a fogyasztókat érő energiaársokkot.

Forrás: The Brussels Times

Sztrájkolnak a csomagkiszállító cégek Spanyolországban

A szállító cégek háromnapos sztrájkot hirdettek december 19. és 22. közé tarthatatlan helyzetük miatt. A közlekedési ágazat szereplőit tömörítő bizottság közölte: kizárólag a kormány és az ügyfelek radikális és sürgős változtatásával kerülhető el ez a konfliktus, ugyanis a szektor türelme elfogyott, már nem lehet megszokott keretek között folytatni a tárgyalásokat. Hangsúlyozzák: a pohár akkor telt be, amikor a kormány év elején bejelentette az autóutak fizetőssé tételét és az autópályadíjak emelését, ami rendkívüli terhet ró a szállító cégekre, amelyek nem kaptak értesítést jelentősebb könnyítésekről. Nem értenek egyet azzal sem, hogy a kamionsofőrök nem vehetnek részt a ki- és berakodási folyamatokban, illetve hiányolják a járművezetők biztonságos pihenőhelyeinek kialakítását is. Víctor González, a spanyol teherszállítási szövetség elnöke szerint az árufuvarozók helyzete fenntarthatatlan és kétévnyi tárgyalás után sem sikerült előremozdítani azokat az ügyeket, amelyek megakadályoznák az ágazat összeomlását. Azért döntöttek a rendkívüli munkabeszüntetés mellett, mert úgy vélik: a kormánynak be kell látnia, hogy a fuvarozási ágazat szenved, miközben alapvető közszolgáltatást végez és nélküle az egész ország élete megbénulhat, különösen az ünnepi időszakban, amikor a megszokott árumennyiség többszörösét juttatják célba.

Forrás: 20minutos

A svéd gyerekek már 12 éves kortól kérhetnék születési nemük megváltoztatását

A svéd kormány kedden nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapján a gyermekek már 12 éves koruktól kérhetnék bejegyzett nemük jogi megváltoztatását, illetve a 18 éven felüliek sebészeti nemváltásához ezentúl nem lenne szükséges az Egészségügyi és Népjóléti Hivatal vizsgálatára és engedélyére. – Fontos lenne az egyéneknek, hogy abban a nemben és identitásban élhessenek, amelyikben önmaguk lehetnek – mondta el Lena Hallengren szociális miniszter. Hozzátette, a személyi szám megváltoztatása is segíthet ebben.

A törvényjavaslat szerint a fiatalkorúaknak továbbra is szükségük lesz arra, hogy a gondviselőjük beleegyezzen abba, hogy a népesség-nyilvántartóban megváltoztassák a törvényes nemüket. A törvényjavaslat másik része pedig azt tenné lehetővé, hogy a nagykorú személy az orvosi tanács vizsgálata nélkül is elvégeztethesse a nemátalakító műtétet, amint betöltötte a 18. életévét.

Egy 2018-as törvényjavaslattal, ugyanez a kormány azt szerette volna, ha már 15 éves kortól lehetősége lett volna nemváltó sebészeti beavatkozásra a gyermekeknek, ráadásul szülői beleegyezés sem lett volna szükséges hozzá. Ez a törvényjavaslat akkor megbukott.

Forrás: SVT

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.