A királynőn akart bosszút állni egy számszeríjas betörő

A windsori kastélynál tartóztattak le egy felfegyverzett támadót, aki magát Sith lovagnak vallja.

Magyar Nemzet
2021. 12. 27. 9:26
II. ERZSÉBET
Windsor, 2019. december 24. 2019. december 24-én közreadott kép: II. Erzsébet brit királynõ a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén. MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons Fotó: Steve Parsons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmebetegként kezelik a hatóságok azt a férfit, aki hétvégén egy számszeríjjal felfegyverkezve betört a windsori kastélyba, hogy végezzen II. Erzsébet királynővel – értesült a brit sajtó.

A gyanúsított akciója előtt egy felvételt is feltöltött a Snapchat videómegosztó oldalra, ahol fekete ruhában, maszkban, kapucniban, kezében a fegyverrel magát Jaswant Singh Chailként mutatta be, majd arról beszélt, hogy a brit uralkodó meggyilkolására készül.

Megbosszulom azokat, akik meghaltak az 1919-es jallianwala baghi mészárlásban. Megbosszulom azokat is, akiket megöltek, megaláztak és megkülönböztettek a fajuk miatt

– fenyegetőzött. A jallianwala baghi mészárlással arra az esetre utalt, mikor a brit gyarmatosítók Indiában legalább 379 tüntetővel végeztek, további 1200-at pedig megsebesítettek egy függetlenségi demonstáricó során. London soha nem kért bocsánatot a történtekért, de két évvel ezelőtt „mély megbánását” fejezte ki.

A 19 esztendős fiatalember arról is beszélt, hogy a neve Darth Jones, és ő egy Sith, akik a Star Wars című filmben a Jedi lovagok ellenfelei.

Bár a videón arról beszél, nem számít arra, hogy túléli a támadást, végül II. Erzsébet közelébe sem jutott, legfeljebb 500 méterre közelítette meg. A gyanúsított állítólag egy kötél segítségével próbált leereszkedni a kerítésen, de a biztonsági kamerákon azonnal észlelték a betörési kísérletét, és a hatóságok ellenállás nélkül letartóztatták. Pedig a királynő a kastélyban tartózkodott, éppen a reggelijét fogyasztotta az incidens idején, amiről tájékoztatták.

Az elkövetőről, egyéb indítékairól egyelőre keveset tudni, sajtóértesülések szerint a családjával élt, ahol a rendőrség házkutatást tartott. Az sem ismert, hogy számszeríjával egyáltalán hogyan juthatott el észrevétlenül a windsori kastélyig. A fegyvert egyébként bárki megvásárolhatja az interneten.

Idén októberben egy férfi Norvégiában íjat is használt támadásához, akkor lapunknak egy fegyvermester arról beszélt, értő kezekben a fegyver halálos tud lenni, de vásárlása nem kötött külön engedélyhez.

 

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén 2019-ben

(Fotó: MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.