időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Dollármilliárdokat loptak el az amerikai járványügyi alapból

MTI
2021.12.22. 14:32
Dollármilliárdokat loptak el az amerikai járványügyi alapból

Csaknem százmilliárd dollárt loptak el az amerikai szövetségi kormány járványügyi segélyalapjából, amelyet a Covid–19 miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került vállalkozások és magánemberek támogatására hoztak létre – jelentette be kedden az Egyesült Államok titkosszolgálata (USSS), amely a belbiztonsági minisztérium bűnügyek feltárásával foglalkozó rendészeti szerve. – A becslés a titkosszolgálat, a munkaügyi minisztérium és a kisvállalkozásokat nyilvántartó hivatal adatain alapszik – mondta egy interjúban Roy Dotson, a nyomozati jogkörrel is felruházott szolgálat járványügyi csalásokkal foglalkozó részlegének koordinátora. A titkosszolgálat az ellopott pénz becsült értékébe nem számította bele azokat az összegeket, amelyek miatt az igazságügyi minisztérium már bűnügyi eljárást indított.

Bár a támogatási keretből kifizetett 3400 milliárd dollárnak csak a három százalékáról van szó, ez is jelzi, hogy a hatalmas anyagi keret milyen csábító volt a bűnözők számára 

– mondta Dotson. A jogtalanul felvett pénz legnagyobb részét munkanélküli-támogatás címén kérvényezték. A munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 87 milliárd dollárt vehettek fel így jogtalanul, amelynek jó része szándékos csalás lehetett.

A titkosszolgálat nyomozati tevékenységének eredményeképpen a munkanélküli-segély és támogatási kölcsön címén jogtalanul felvett pénzekből 1,2 milliárd dollárt sikerült lefoglalni, több mint 2,3 milliárdot pedig úgy nyert vissza, hogy eredményesen együttműködött különböző pénzügyi partnerekkel és tagállamokkal a jogtalanul felvett pénzek visszafizetése érdekében. A szolgálat még mindig több mint 900 nyomozást folytat a járványügyi támogatások ügyében. Minden amerikai tagállamban vannak ilyen esetek, és eddig körülbelül száz embert tartóztattak le. 

A szövetségi igazságügyi minisztérium múlt héten közölte, hogy csalásokkal foglalkozó osztálya 95 ügyben több mint 150 ember ellen indított eljárást, és a csalóktól már lefoglalt 75 millió dollárt, valamint az ellopott pénzből vásárolt értékes ingatlanokat és ingóságokat.

 

Borítókép: Koronavírustesztre várakozók sorakoznak egy New York-i mobil tesztállomásnál 2021. december 16-án. (Fotó: MTI/AP/Richard Drew)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.