Elérte a cunami Tongát: videón, ahogy elönti a szigetet a szökőár

Halálos áldozatokról és sérültekről továbbra sem érkeznek hírek a csendes-óceáni térségből, a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörését követő cunami miatt azonban egyre több országban, köztük az Egyesült Államokban, Peruban és Japánban is szökőárriadót rendeltek el. A hatóságok azt kérik mindenkitől, hogy hagyják el a kijelölt partokat és a jachtkikötőket.

Magyar Nemzet
2022. 01. 15. 14:03
null
-, 2022. január 15. A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott mûholdkép egy tenger alatti vulkán kitörésérõl a Csendes-óceán déli térségében fekõ Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fõvárosában, Nuku'alofában. MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a cunami a csendes-óceáni Tonga szigetét nem sokkal azután, hogy a hatóságok szökőárriadót rendeltek el egy tenger alatti vulkán kitörését követően – írta meg a BBC brit közszolgálati csatorna portálja. A jelenséget egy óriási víz alatti vulkánkitörés okozta mindössze 65 kilométerre a szigettől. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitöréséről számos nem mindennapi felvétel is készült:

A brit The Guardian beszámolója szerint rengeteg ember kényszerült arra, hogy egyik pillanatról a másikra elhagyja otthonát, a szigeten az utcákat és az épületeket elöntötte a víz. Emellett a tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást figyeltek meg a vulkán közelében, miután a magmaömlés kezdetét vette pénteken.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. Azt a National Geographic is megírta, hogy december 20-án kezdődött a legújabb kitörése annak a félig-meddig víz alatti vulkáni szigetnek, amely néhány évvel korábban két különálló szirtként lógott csak ki a tengerből. 

Sérültekről vagy a kár mértékéről egyelőre nem érkezett jelentés Tongából, de a közösségi hálózatokon közzétett videók tanúsága szerint hatalmas hullámok öntötték el a lakott tengerparti területeket.

Helyi szemtanúk beszámolója szerint a hullámok számos lakóház mellett egy templomot is elmostak, a fővárosra, Nuku’alofára pedig vulkáni hamu hullott.

Amerika partjaiig elérhet a szökőár

 Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is. Az Egyesült Államok a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót. Az amerikai meteorológiai szolgálatok jelentése szerint Hawaiin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat.

A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

 A chilei katasztrófaelhárítási hivatal (Onemi) kisebb cunami veszélyére figyelmeztetett, amely a Csendes-óceánban fekvő Juan Fernández-, a Húsvét- és a San Felix-szigeteken várható. Szökőárriadót rendeltek el Japánban is az ország nyugati partjainál.

A japán meteorológiai hivatal közlése szerint háromméteres cunami várható egyes délnyugati szigeteknél, közöttük az Amami-szigetéknél, míg más csendes-óceáni szigeteknél egyméteres árhullám várható.

A meteorológiai hivatal figyelmeztetése után a japán kormány kapcsolattartó irodát állított fel a miniszterelnöki hivatalban, írta az MTI.

Borítókép: A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekő Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. (Forrás: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.