Erőszakba torkollott a brüsszeli koronavírus-tüntetés + videó

A hatóságok könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a zavargások megfékezésére.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 10:21
null
Brüsszel, 2022. január 24. Tüntetõk tiltakoznak a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések és az oltási politika ellen Brüsszelben 2022. január 23-án. A belga kormány január 21-én koronavírus-járványbarométert vezetett be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín - a sárga, a narancssárga és a vörös - jelzi majd, hogy az adott idõszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különbözõ ágazatokban. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel vasárnap délután Brüsszelben, miután több tízezren tiltakoztak a koronavírus-járvány megfékezésére hozott legújabb korlátozások ellen a belga fővárosban. A hatóságok könnygázt és vízágyút is bevetettek a tömeg ellen, a helyi média beszámolói alapján három rendőrt és tizenkét demonstrálót kórházba szállítottak, valamint hetven embert letartóztattak a zavargások közepette.

Vízágyúval oszlatják a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések és az oltási politika ellen tiltakozó tüntetőket Brüsszelben 2022. január 23-án. A belga kormány január 21-én koronavírusjárvány-barométert vezetett be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín – a sárga, a narancssárga és a vörös – jelzi majd, hogy az adott időszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különböző ágazatokban. Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Nehéz nap volt a mai. Semmi sem igazolhatja azokat a támadásokat, amelyek a hatóságokat érték, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy beazonosítsuk a rendbontókat

− írta a Twitter közösségi oldalon Philippe Close brüsszeli főpolgármester.

Belgiumban az elmúlt két hónapban ez már az ötödik demonstráció, amelyet a koronavírus elleni korlátozások ellen szerveztek, a többihez hasonlóan itt is hamar elszabadultak az indulatok. A mostani tüntetést a Europeans United mozgalom kezdeményezte a járványügyi intézkedések nem demokratikus végrehajtása miatt. A szervezet elnöke szerint az európai kormányok nem szerveznek nyilvános vitát a tudományos szakvélemények alapján meghozott döntéseiket megelőzően, így pedig nem minden esetben hoznak megfelelő szakmai döntéseket. A tüntetők épületeket, járműveket rongáltak meg, az Európai Külügyi Szolgálat irodájának ablakait is betörték. 

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések és az oltási politika ellen Brüsszelben 2022. január 23-án. (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

 

 

  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.