időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Megérkeztek Tongára az első segélyszállító repülőgépek

Magyar Nemzet
2022.01.20. 11:52
Megérkeztek Tongára az első segélyszállító repülőgépek

Megérkeztek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára csütörtökön az első segélyszállító repülőgépek, miután megtisztították a szigetország fő leszállópályáját a vulkáni hamutól. Helyreállt az országgal a telefonkapcsolat is – jelentették hírügynökségek. A 105 ezer lakosú csendes-óceáni szigetországot harminc éve nem tapasztalt erősségű tűzhányókitörés, majd ennek hatására cunami sújtotta szombaton. Hárman életüket vesztették, nagyon sok épület megsemmisült, és nincs helyben tiszta ivóvíz. Az ENSZ szerint a lakosság legalább 80 százalékát, mintegy 84 ezer embert súlyosan érinti a katasztrófa.

Elsőként az új-zélandi légierő C–130 Hercules típusú szállítógépe tudott leszállni a Fua’amotu nemzetközi repülőtéren

– közölte az új-zélandi hadsereg szóvivője.

Tongának szánt segélycsomagokat rakodnak az ausztrál királyi légierő C-17A Globemaster III teherszállító repülőgépre az amberleyi légi támaszponton 2022. január 20-án. Fotó: MTI/AP/Ausztrál Védelmi Erő/Kate Czerny

A Reuters hírügynökség szerint ezután megérkezett az ausztrál légierő C–17-es szállítógépe is. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közleményben számolt be arról, hogy a tongai hatóságok fáradhatatlanul dolgoztak a leszállópálya megtisztításán. Az ausztrál gép tengervízlepárló berendezést, sátrakat, tábori konyhákat, illetve – a leszállópálya alaposabb megtisztítására – takarítógépet vitt a szigetre. Még csütörtökön megérkezik egy másik ausztrál gép is további segéllyel, továbbá Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök is közölte, Peking kész annyi támogatást nyújtani, amennyit csak tud.

Az új-zélandi gép humanitárius és katasztrófamentési segélyt szállított, tábori felszerelést, generátorokat és távközlési eszközöket

– közölte Wellingtonban Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter.

Új-Zélandról két hajó is oda tart, az egyik már pénteken odaér 250 ezer liter ivóvízzel és tengervízlepárló berendezéssel, amely naponta 70 ezer liter ivóvizet képes előállítani. Ausztrália is elindít egy hajót pénteken. Egy helyi újságíró a Reuters hírügynökségnek arról beszélt, noha van elegendő víz, a magas szennyezettség miatt ihatatlan. Marian Kapu hozzátette, szerinte a következő hetekben nem az élelmiszerhiány, hanem a tiszta ivóvíz hiánya okozhat súlyos problémákat a lakosságnak. Ausztrália tongai főképviselője azt mondta: az anyagi kár felbecsülhetetlen.

Végig a nyugati part, amelyen szép üdülőhelyek és sok ház volt, most holdbéli tájra hasonlít. A legfontosabb most az ivóvíz biztosítása

– jelentette ki.

Noha a telefon-összeköttetést szerdán sikerült helyreállítani, az internetkapcsolat felépítése legalább egy hónapot vesz majd igénybe – közölte a világhálós kapcsolatot biztosító tenger alatti kábel tulajdonosa. Tonga legfontosabb kommunikációs kábele két helyen is megsérült a tenger alatt, azonban egy karibi székhelyű távközlési szolgáltató megkezdte egy 2G-s átmeneti hálózat felállítását, így telefonálni és sms-t küldeni már többnyire már lehet.

Olajjal szennyezett a perui Ventanilla Cavero tengerpartja, miután kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányó.  MTI/AP/Martin MejiaFotó: Martin Mejia / MTI/AP

Szakértők rámutattak, az éghajlatváltozás miatt valószínűleg sokkal súlyosabb károkat fognak okoznak a szökőárak, és a viharok is nagyobbak lesznek. A hatalmas hullámok pusztítása mellett a tengervíz olyan mértékben beszennyezheti a termőföldeket, hogy azokat éveken át nem tudják használni.

Borítókép: Az Ausztrál Védelmi Erő (hadsereg) által közreadott képen Tongának szánt segélycsomagokat rakodnak az ausztrál királyi légierő C–17A Globemaster III teherszállító repülőgépre az amberleyi légitámaszponton 2022. január 20-án. (Fotó: MTI/AP/Ausztrál Védelmi Erő/Kate Czerny)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.