időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Üdvözölte Bukarest Macron és Biden kiállását Románia mellett

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.20. 14:12
Üdvözölte Bukarest Macron és Biden kiállását Románia mellett

Klaus Johannis román államfő Twitter-bejegyzésekben üdvözölte csütörtökön, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába a NATO keleti szárnya, a Fekete-tenger térsége biztonságának erősítése érdekében. A román elnök Macronnak az elzászi Haguenauban mondott szerdai beszédére reagált, amelyben a francia elnök kitért arra: Franciaország a NATO-missziók révén eddig is küldött csapatokat a balti térségbe, hogy szavatolja európai szövetségesei biztonságát, és továbbra is ezt fogja tenni.

Készek vagyunk továbblépni a NATO keretében, és újabb, előretolt megerősített jelenlét típusú küldetésekben szerepet vállalni, főleg Romániában

– idézte a román média Macron francia katonák előtt mondott beszédét.

A francia elnök bejelentéséről beszámoló G4Media hírportál kiemelte: az ígéret olyan körülmények között hangzott el, amikor újabb csúcsra emelkedett a feszültség Kelet-Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határoknál. Johannis szerint a francia katonák részvétele egy romániai megerősített NATO-jelenlétben hozzájárul a francia–román stratégiai partnerség megszilárdításához a Fekete-tenger térségében. A román elnök nem sokkal később Joe Biden „explicit bejelentését” is üdvözölte, melyben az Egyesült Államok elnöke leszögezte:

növelni fogják az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban és Romániában, ha tovább romlik a biztonsági helyzet a térségben.

Biden hivatalba lépése első évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államoknak a NATO ötödik cikkelye értelmében „szent kötelessége” megvédeni ezeket az országokat, ugyanis NATO-tagállamok. „Nem áll fenn ugyanez a kötelezettség Ukrajnával kapcsolatban, de nagyon aggasztónak tartjuk, ami ott történik” – idézte Bident a román hírportál. A NATO-szövetségesek bejelentéseit – a román hadsereg élén korábban vezérkari főnöki tisztséget betöltő – Nicolae Ciuca miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte.

Bukarest évek óta szorgalmazza a NATO keleti szárnyának, a védelmi szövetség fekete-tengeri katonai jelenlétének megerősítését, és Oroszország „agresszív magatartását” teszi felelőssé a térségben kialakult feszültségért. Romániának 650 kilométernyi közös szárazföldi határa van Ukrajnával, a Fekete-tenger térségében közvetlen szomszédja az Odesszai terület, légvonalban pedig mintegy 200 kilométer választja el az Oroszország által annektált Krím félszigettől.

Borítókép: Klaus Johannis román elnök (Fotó: MTI/AP/pool/Mary Altaffer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.