Újból kitört a Tonga közelében található tenger alatti vulkán

A csendes-óceáni szigeten jelenleg a levegő minősége és az ivóvíz tisztasága jelenti a legfőbb problémát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 9:25
null
-, 2022. január 15. A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott mûholdkép egy tenger alatti vulkán kitörésérõl a Csendes-óceán déli térségében fekõ Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fõvárosában, Nuku'alofában. MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán – jelentette hétfőn egy ausztrál földtani megfigyelőállomás.

A vasárnap esti kitörést a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku’alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. 

Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található. Lund szerint komolyan aggódnak a távol eső szigetekért, amelyekkel még mindig nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

A tűzhányó kitörésének egyébként már legalább egy halálos áldozata van Tongán. A szökőár egy ötvenéves brit nőt sodort magával. Két további ember Peru északi partvidékén vesztette életét a cunami következtében.

Annak ellenére, hogy hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a sziget feletti hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását. Az új-zélandi kormány mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ivóvizet küldhetnek a szigetre. 

Az internetszolgáltatás helyreállítása azonban akár két hetet is igénybe vehet, tekintettel arra, hogy feltehetőleg elszakadt a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.

A nemzetközi mentési munkálatokat egyébként tovább bonyolítja, hogy Tonga mindeddig elkerülte a koronavírus-járványt. Szakértők szerint a harminc éve nem tapasztalt hevességű vulkánkitörés következtében jelenleg a legfőbb gondot a szigeten a levegő minősége és a tiszta ivóvíz jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés ezért vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár, António Guterres szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva hétfőn közölte, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun. Hozzátette: az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) most azon fáradozik, hogyan tudna humanitárius szállítmányt és segítőket küldeni Tongára.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára hétfőn a Twitteren jelezte: a WHO „készen áll a (tongai) kormány támogatására és a segítségnyújtásra”.

Borítókép: A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.