Honduras elrendelte a volt elnök őrizetbe vételét

Juan Orlando Hernández kiadatását kérte Washington, kábítószer-kereskedelemmel és illegális fegyvertartással vádolják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 16. 10:47
null
Honduran former President Juan Orlando Hernandez (C) is seen handcuffed at the headquarters of the Honduras Police, after receiving an extradition order from the United States in Tegucigalpa, on February 15, 2022. - The United States has asked Honduras to extradite its former president Juan Orlando Hernandez, who left office last month and is suspected of drug trafficking, a source close to the matter told AFP Monday. The Honduran Foreign Ministry had said earlier on Twitter that an "official communication from the US Embassy" had been sent to the Supreme Court formally asking for the provisional arrest of an unnamed "Honduran politician" for the purpose of extradition. (Photo by Str / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hondurasi bíróság kedden elrendelte Juan Orlando Hernández volt elnök őrizetbe vételét, miután az Egyesült Államok a kábítószer-kereskedelemmel és illegális fegyvertartással vádolt politikus kiadatását kérte. Az illetékes törvényszék szóvivője szerint Hernándeznek 24 órán belül meg kell jelennie a bíróság előtt.

Szemtanúk szerint a volt elnök kedden fel is adta magát a rendőrségnek.

Hernández január 27-én, Xiomara Castro elnök beiktatásával távozott hivatalából. A volt államfő határozottan tagadja, hogy a vádakban szereplő tevékenységet folytatott volna. Testvérét, Juan Antonio „Tony” Hernándezt, aki maga is hondurasi kongresszusi képviselő volt, 2021 márciusában az Egyesült Államokban kábítószer- és fegyverkereskedelem vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ítélethirdetéskor Matthew Laroche helyettes amerikai ügyész a bűncselekményeket államilag támogatott kábítószer-kereskedelemnek minősítette. Ebben az ügyben tartják felelősnek az amerikai ügyészek a volt elnököt is, aki 2014 és 2022 között volt hivatalban. Szerintük Tony Hernández kenőpénzeket közvetített drogkereskedőktől a bátyjának, cserébe azért, hogy megvédje a Hondurason átmenő szállítmányaikat.

A vádak szerint több tonna, Kolumbiából és Venezuelából származó kokain haladt át ilyen módon az országon az Egyesült Államok irányába.

Egyes esetekben a rendőrség és a hadsereg tagjai kísérték a drogszállítmányokat, mondták az ügyészek. Azt is állították, hogy Juan Orlando Hernández még a hondurasi kongresszus tagjaként kapott kenőpénzt, és más törvényhozók megvesztegetésében is része volt, hogy azok támogassák őt a testület elnökeként. A kiadatási kérdésben a hondurasi legfelsőbb bíróság dönt. A testület kedden összeült, és kijelölt egy bírót az ügy tárgyalására. Hernández védői szerint az eljárás akár két-három hónapot is igénybe vehet.

Borítókép: Bilincsben Juan Orlando Hernández, Honduras volt elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.