Közepes erősségű földrengést észleltek Tonga térségében

Esetleges károkról, illetve áldozatokról egyelőre nem tudni, a földrengés erőssége 5,5-es magnitúdójú volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 06. 16:13
null
-, 2022. január 15. A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott mûholdkép egy tenger alatti vulkán kitörésérõl a Csendes-óceán déli térségében fekõ Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fõvárosában, Nuku'alofában. MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes erősségű, a Richter-skála szerinti 5,5-es magnitúdójú földrengést észleltek vasárnapra virradóra Tonga térségében – jelentette honlapján az Európai földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC). Az amerikai földtani intézet (USGS) ugyanakkor a Richter-skála szerinti 5,1-es erősségűre értékelte a földmozgás erejét. A földrengés fészke Tonga fővárosától, Nuku’alofától 162 kilométerre délnyugatra volt, mintegy 180 kilométeres mélységben.

Esetleges károkról, illetve áldozatokról egyelőre nem tudni.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében január közepén tört ki a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai nevű, tenger alatti vulkán, szökőárt (cunamit) előidézve, és ezzel hatalmas károkat okozva a fővárosnak is otthont adó fő szigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Sokan attól tartottak, hogy a nemzetközi mentési munkálatok növelik a koronavírus-járvány terjedésének a kockázatát. Szerdán végül zárlatot vezettek be Tongán, miután a koronavírustól mindeddig megkímélt országban koronavírus-fertőzöttekre – köztük több kikötői munkásra – bukkantak.

Borítókép: Műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.