Menekülnek Ukrajnából a román kisebbségiek is

Ukrajnában több mint négyszázezer románul beszélő ember él.

PUTYIN, Vlagyimir
Siret, 2022. február 26. Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-román határ romániai oldalán Siretben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenezerhez közelít a háború elől Románia felé menekülő állampolgárok száma. Sokan közülük rövid idő után el is hagyják az országot, Magyarország felé veszik az irányt nyugat-európai úti céllal. Eddig száznál is kevesebben folyamodtak menekültstátusért. 

A menekültek száma folyamatosan emelkedik, naponta több mint tíz százalékkal többen érkeznek Romániába. 

A román határrendészet erősítést vezényelt a román–magyar határ legforgalmasabb átkelőire (az Arad megyei Nagylakra, illetve a Szatmár megyei Petére és Csanálosra), ahol torlódás alakult ki a nyugatra tartó ukrán állampolgárok miatt.

Egy jó barátom rám bízta a feleségét és a gyermekeit. Máramarosszigetnél vettem fel, és Csehországba, a rokonokhoz viszem őket 

– mondta a Maszol erdélyi hírportálnak egy, az autósorban várakozó, egyébként szatmári rendszámú autót vezető férfi. Közben több jótékonysági akció is szerveződik, a Facebookon sokan ajánlanak fel szállást akár több hétre is az Ukrajnából érkezőknek. Van olyan szálloda is, amely ingyen fogadja az ukrán állampolgárokat rövid időre.

A legforgalmasabb északkelet-romániai határátkelőnél, a Suceava megyei Szeretvásár közelében harminc sátorból álló mobil menekülttábort hoztak létre, egy másikat pedig Máramarosszigeten szereltek fel.

 Az összecsukható ágyakkal, hálózsákokkal, áramellátással, klimatizálással és tábori konyhával rendelkező táborok mindegyike legalább kétszáz menekült elszállásolására alkalmas. A szeretvásári átkelőhelyen óriási a torlódás, az autósor tizenöt kilométeres. A bukaresti külügyminisztérium más határátkelők felé irányította az Ukrajnából érkezőket. Folyamatban van a szeretvásári stadionnál egy menekülttábor kialakítása is, ahol legfeljebb hetvenkét órán át maradhatnak a menekültek, ezt követően a román hatóságok más szálláshelyekre irányítják őket. A dél-kelet romániai Tulceánál is sok menekült érkezik Romániába.

A menekültek között nagy létszámban vannak román ajkúak. Ukrajnában – Csernovici régióban, a Kárpátalján, illetve Észak-Bukovinában – több mint négyszázezer románul beszélő ember él, egy részük románnak, de sokan közülük moldovainak vallják magukat.

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán–román határ romániai oldalán Siretben 2022. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.