időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Tongán is fertőzöttekre bukkantak, zárlatot rendeltek el

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.02. 11:42
Tongán is fertőzöttekre bukkantak, zárlatot rendeltek el

Zárlatot vezettek be szerdán Tongában, miután a koronavírustól mindeddig megkímélt országban öt koronavírus-fertőzöttre – köztük két kikötői munkásra – bukkantak. A Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében január közepén tört ki a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai nevű tenger alatti vulkán, hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon. Sokan attól tartottak, hogy a nemzetközi mentési munkálatok növelik a járvány terjedésének a kockázatát.

A most azonosított esetekkel kapcsolatban felmerült Ausztrália felelőssége is, amely a múlt héten küldött segélyszállítmányokkal megrakott hadihajót a királyság partjaihoz, és a hajón 51 fertőzöttre bukkantak.

Jóllehet az újonnan azonosított esetek között két kikötői munkás is van, a tongai hatóságok azt közölték, hogy a két ember nem abban a kikötőben dolgozott, ahova az ausztrál hajó érkezett. Greg Bilton, az ausztrál védelmi erők egyesített vezérkarának főnöke szintén azt mondta, nincs összefüggés a két eset között.

Mindeközben a BroadcomFM tongai rádió azt közölte, hogy még három fertőzöttre bukkantak az országban.

Helyszíni beszámolók szerint Tongán a zárlat hírére hosszú sorok alakultak ki az üzletek és a bankok előtt. Egyelőre bizonytalan, meddig tart majd a zárlat, a hatóságok 48 óránként felülvizsgálják a helyzetet. A tongai hatóságok mindeddig sikerrel akadályozták meg a vírus elterjedését: már 2020-ban lezárták a határokat, a segélyszállítmányokat pedig a szétosztásuk előtt 72 órára karanténba zárták. Az országban a mostani eset előtt mindössze egy koronavírusos esetet találtak, az illető a határon volt karanténban.

Borítókép: Tongának szánt segélycsomagokat rakodnak az ausztrál királyi légierő C–17A Globemaster III teherszállító repülőgépre az amberleyi légi támaszponton 2022. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Ausztrál Védelmi Erő/Kate Czerny)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.