Átmeneti hadiállapotot vezettek be Hegyi-Karabahban

Moszkva szerint azeri egységek hatoltak be az orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 27. 9:42
null

Moszkva szerint azeri egységek hatoltak be az orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetbe.

Oroszország szombaton azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy csapataival behatolt és csapásokat mért Hegyi-Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetében.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri csapatok az utóbbi napokban török Bayraktar TB–2 drónokkal négy alkalommal támadták a hegyi-karabahi erők állásait Furuh településének térségében.

Az azeri erőket felszólították, hogy vonják ki alakulataikat az övezetből. A védelmi minisztérium közlése szerint a békefenntartók jelenleg a helyzet rendezésén fáradoznak.

A nemzetközi elismeréssel nem rendelkező Hegyi-Karabah sajtójelentések szerint átmenetileg hadiállapot bevezetéséről döntött.

A legfrissebb összecsapásokban pénteken három örmény vesztette életét.

Azerbajdzsán szombat este visszautasította a vádat, hogy megsértette volna a 2020 novemberében kötött háromoldalú tűzszüneti egyezményt, amelynek részeként orosz békefenntartókat telepítettek a térségbe. A bakui vezetés egyben azt vetette az örmény erők szemére, hogy még mindig nem vonultak ki olyan területekről, amelyek Azerbajdzsánnak ítéltek oda.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

A helyi sajtó nemrég arról cikkezett, hogy Oroszország vélhetően kivonta békefenntartói egy részét az ukrajnai háború miatt, és ezzel destabilizálta a dél-kaukázusi régiót. Moszkva egyelőre nem erősítette ezt meg.

Borítókép: A 2020 novemberében kötött tűzszüneti egyezmény értelmében orosz békefenntartókat telepítettek a térségbe (Fotó: TASZSZ/DPA/Alexander Ryumin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.