Lezuhant egy utasszállító repülőgép Kínában + videó

Az áldozatok számáról és a baleset részleteiről egyelőre nem adtak hírt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 21. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép hétfőn a dél-kínai Kuanghszi tartományban, több mint 130 utassal a fedélzetén – jelentette több kínai állami sajtóforrás. A China Eastern Airlines kínai légitársaság Boeing 737-es típusú utasszállítója Kunmingból tartott Kantonba (Kuangcsou), amikor lezuhant. Egyes források szerint a fedélzeten 133, mások szerint 132 ember tartózkodott, akik közül kilencen a személyzet tagjai voltak. A kevesebb, mint kétórás útidejű járaton közlekedő gép a VariFlight repülési információkat nyújtó platform adatai szerint 8800 métert meghaladó magasságban repült, amikor a felszállás után egy órával hirtelen a repülési magasság alá ereszkedett, és a sebessége is csökkent. Percekkel később kapcsolata megszűnt a földi irányítóközponttal.

A gép hegyoldalban csapódott be, ahol ennek nyomán tűz ütött ki. A kínai állami hírcsatornákon közzétett, a környéken készült amatőr felvételeken a hegyoldalról felszálló sűrű füst látható.

A helyi hatóságok közlése szerint a tüzet már sikerült eloltaniuk a helyszínre érkező tűzoltóknak. Egyes felvételeken a gép leszakadt darabjai láthatóak, melyeket a becsapódás helyszínének környékén találtak meg. Folynak a mentési munkálatok, áldozatokról egyelőre nem közöltek híreket.

A Global Times című kínai lap információi szerint a balesetet szenvedett repülőgép hat és fél éve közlekedett. A lap az internetes kiadásában rámutatott: február 19-ig a kínai polgári légi közlekedésben a százmillió órát is meghaladta a biztonságos repülési idő, ami világszerte rekordnak számított. Kínában utoljára 2010-ben történt halálos kimenetelű légi baleset: akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban zuhant le gép, 44 ember halálát okozva.

Videón a 132 embert szállító kínai utasszállító repülőgép utolsó másodpercei a becsapódás előtt

Egy autó fedélzeti kamerája is rögzítette a repülőgép zuhanását.

A halottak és esetleges sebesültek számáról még nem adtak tájékoztatást.

23 tűzoltóautót és 117 mentőt rendeltek a helyszínre, összesen 538 ember dolgozik a mentésen.

A légitársaság tájékoztatása szerint nem utazott külföldi a gépen - írja a CGTN.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.