Több mint négymilliárd dollárnyi adományt gyűjtene össze az ENSZ Afganisztánnak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint 24,4 millió ember szorul életmentő segítségre, ez a népesség csaknem hatvan százaléka.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 30. 21:38
null
Bágdesz, 2022. január 18. Ételt osztanak a rászorulóknak az Afganisztán nyugati részén fekvõ Bágdesz tartományban 2022. január 18-án. Elõzõ nap legalább huszonhat ember meghalt egy 5,6-es erõsségû földrengésben a türkmenisztáni határ közelében fekvõ afganisztáni falvakban, amelyekben több mint 800 lakóépítmény semmisült meg. MTI/AP/Abdul Razik Szaddiqi Fotó: Abdul Razik Szaddiqi Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 4,4 milliárd dollárnyi (1400 milliárd forint) humanitárius rendeltetésű adomány összegyűjtését tűzte ki célul az Afganisztán megsegítésére szervezett, csütörtökön Genfben tartandó donorkonferencián − derül ki a tanácskozást előkészítő dokumentumokból.

Az ENSZ szerint a tavalyihoz képest idén háromszorosára nőtt az igény a humanitárius segélyre Afganisztánban: 

24,4 millió ember szorul életmentő segítségre, ami a népesség csaknem 60 százalékát teszi ki, emellett a lakosság fele küzd az éhezés enyhébb vagy súlyosabb következményeivel.

A szervezet jelentése szerint a nemzetközi erők kivonását és a szélsőséges tálibok hatalomátvételét követően az ország gazdasága a harmadára zsugorodott. A csütörtöki konferencián összegyűlő segélyalapból az afganisztáni egészségügyi és élelmiszer-ellátást, az oktatást, valamint a veszélyben lévő emberek védelmét célzó intézkedéseket finanszírozzák. A virtuális konferenciát Katar, Nagy-Britannia és Németország képviselete vezeti közösen. A rendezvényen az afgán civil társadalom képviselői is részt vesznek.

Borítókép: Ételt osztanak a rászorulóknak az Afganisztán nyugati részén fekvő Bágdesz tartományban 2022. január 18-án. (Fotó: MTI/AP/Abdul Razik Szaddiqi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.