A sanghaji karantén tovább fokozza a globális áruhiányt

A brit kompvállalat alulfizetett migráns munkavállalókkal helyettesíti nyolcszáz kirúgott brit alkalmazottját; Bandatag helyett politikust öltek meg Stockholmban; Budapestről szállít ukrán menekülteket a spanyol nemzeti légitársaság.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 04. 01. 17:47
null
Sanghaj, 2022. március 30. Motoros egy szinte teljesen elnéptelenedett sanghaji utcán 2022. március 30-án. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertõzöttek kiszûrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élõk nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. MTI/AP/Csen Sze Fotó: Csen Sze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kompvállalat migránsokkal helyettesíti nyolcszáz kirúgott brit alkalmazottját

Két hete akadozik a La Manche csatornán a nagy-britanniai Dover és a franciaországi Calais kikötője között közlekedő kompjárat, miután a tengeri hidat biztosító brit vállalat, a P&O Ferries két héttel ezelőtt nyolcszáz brit dolgozójától vált meg egyik napról a másikra, hogy őket az Indiából, a Fülöp-szigetekről és Kolumbiából repülőgéppel Nagy-Britanniában szállított olcsó munkaerővel helyettesítse. A migráns munkavállalóknak a cég a szigetország törvényei által előírt kilenc fontos órabér minimum helyett mindössze öt fontot fizet. A brit munkavállalókat ráadásul egy online videóhívásban közzétett vállalati üzenettel rúgták ki.

A P&O Ferries megmaradt brit munkavállalói azóta sorozatos sztrájkokkal akadályozzák a kompszolgáltatást. A dubaji központú vállalat azzal indokolja a leépítést, hogy az elmúlt másfél évben drámaian lecsökkent az utazók száma, és ez már a vállalat fennmaradását veszélyezteti. A vállalat azt is közölte, hogy további kétezer dolgozójától fog még megválni.

A migráns munkavállalók törvénytelenül alacsony munkabérével kapcsolatban a P&O Ferries vezetése úgy nyilatkozott, hogy az ötfontos órabér megfelel a tengeri hajózási szektorban nemzetközileg fizetett órabéreknek.

Továbbá az indiai, a fülöp-szigeteki és a kolumbiai munkavállalók a P&O Ferries hajóin fognak lakni, így a lakcímük nem Nagy-Britanniában, hanem nemzetközi területen lesz. Ez pedig lehetővé teszi a brit bérminimumnál alacsonyabb jövedelem kifizetését.

Forrás: francetvinfo.fr

Bandatag helyett politikust öltek meg Stockholmban

Hétfőn délben lövöldözés volt Stockholm egyik belvárosi edzőtermében. A hírek szerint egy férfit szállítottak súlyos és életveszélyes sérülésekkel kórházba. Az áldozatot több lövés is érte, aki két nappal később, szerdán belehalt a sérüléseibe.

A Samnytt internetes híroldal értesülései szerint nem az áldozat volt az elkövető célpontja, hanem egy bűnözői banda tagja.

Szemtanúk szerint az elhunyt megpróbálta megakadályozni a merényletet. A lap szerint az áldozat egy aktív politikus, Frederik Andersson, aki a Polgári Tömörülés (Medborgerlig Samling) kispárt solnai elnöke volt. A párt országos elnöke közleményben erősítette meg a hírt, és búcsúzott egykori tagtársától. A tragikus körülmények között elhunyt Andersson három évtizedig dolgozott személyi edzőként, melyek során önvédelmi képzést is oktatot, valamint biztonsági őrként, illetve az 1990-es éveken a svéd békefenntartó erők tagjaként Boszniában is szolgált.

Források: Samnytt, Dagens Nyheter

Budapestről szállít ukrán menekülteket a spanyol nemzeti légitársaság

Az Iberia spanyol légitársaság a magyarországi spanyol nagykövetséggel együttműködve pénteken indít járatot Budapestről, melyen 136 ukrán háborús menekült utazik majd. A cég gépe Madridban száll le este, onnan viszik tovább az utazókat a befogadóhelyekre.

Az Iberia nemcsak a személyszállításában segít, hanem humanitárius segélyt is vitt a Vöröskeresztnek, ráadásul nem ez az első segélyakció, amelyet indított. Korábban már három gép repült Lengyelországba, melyeken szintén segélycsomagokat vittek, és ukránokat hoztak el Kelet-Európából. A cég illetékes igazgatója úgy fogalmazott:

Ukrajna drámai helyzetben van, és most mindenki szolidaritására szükség van. Az Iberia ezért nemcsak a kormány, hanem más szervek számára is elérhetővé tette gépeit, hogy segédkezhessen a humanitárius segítségnyújtás közvetítésében.

Emellett a cég alkalmazottai körében is lehetőséget biztosítottak adománygyűjtésre. A légitársaság meg fogja duplázni az alkalmazottak által adományozott pénzösszeget, majd azt a Vöröskereszten és az UNICEF-en keresztül élelmiszer, gyógyszer és egyéb segélycsomagok beszerzésére fordítja majd.

Fordítás: cope.es

A sanghaji karantén tovább fokozza a globális áruhiányt

A koronavírus-járvány újabb hulláma miatt a sanghaji hatóságok a hét elején rendelték el a Huangpu-folyó által kettészelt város keleti részén a kijárási korlátozásokat, pénteken azonban már a város nyugati felére is kiterjesztették az intézkedést.

A járványügyi vesztegzár következtében a város nyugati felében található tengeri kikötőben az oda érkező és onnan induló áruszállító konténerek ki- és berakodása olyan mértékben lelassult, hogy a kezeletlen konténerek száma elérte a heti háromszázat. Ez pedig csaknem az ötszöröse az elmúlt két és fél hétben mért számoknak.

Elemzők szerint a Sanghajban kialakult állapotok az egész világ áruellátására hatással lesznek, ugyanis Sanghaj – a világ legnagyobb tengeri kikötőjeként – a Los Angeles-i kikötőben kezelt árumennyiség négyszeresét igazgatja. A fogyasztási és más árucikkek késedelmes ki- és berakodásán kívül a közúti transzporttal kapcsolatos költségek további emelkedésére is számítani kell. A kikötőbe érkező és az onnan induló közúti szállítást már most harminc százalékban akadályozza a kikötő részleges megbénulása. A kijárási korlátozások és a fertőzöttség miatt hiányzó kikötői alkalmazottak miatt a kamionsofőrök hosszú sorokban várakoznak a rakományok ki- és berakodására.

Forrás: edition.cnn.com

Borítókép: Motoros egy szinte teljesen elnéptelenedett sanghaji utcán 2022. március 30-án. (Fotó: MTI/AP/Csen Sze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.