Aleksandar Vucic és pártja győzött a szerbiai választásokon

A Vajdasági Magyar Szövetség teljesítette célját, de mandátumokat veszített.

MTI
2022. 04. 04. 8:33
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. április 4. Aleksandar Vucic szerb államfõ, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke beszél támogatóihoz az elõrehozott parlamenti választás, valamint elnökválasztás utáni eredményvárón Belgrádban 2022. április 3-án. Vucic szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelõinek adatai szerint, így már az elsõ fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az elõrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbiai elnökválasztáson Aleksandar Vucic szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előre hozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét és alakíthat ismét kormányt.

Az előzetes eredményeket maga Vucic jelentette be vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ukrajnai háború egyik hatása az volt, hogy a szerbiai közélet drámaian jobbra tolódott, és a szerb kormány visszafogott fellépése a vártnál gyengébb választási eredményt hozott. 

A politikus arra utalt, hogy a hivatalos Belgrád ugyan elítélte azt, hogy Oroszország bevonult Ukrajnába, ám nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, míg több jobboldali párt és koalíció is határozottan kiállt Oroszország mellett, és ezek a választási listák a vártnál jobb eredményt tudtak elérni.

Kiemelte, az SNS felmérései szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 44 százalékát, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért a 13,6 százalékát, a Szerbiai Szocialista Párt a 11,4 százalékát, a Remény koalíció az 5,3 százalékát, a Muszáj koalíció (Moramo) a 4,7 százalékát, míg a Dveri Mozgalom, illetve a Fogadalomtevők Szerb Pártja a voksok 3,8 százalékát szerezte meg. A hét párt közül a Remény koalíció, a Dveri Mozgalom, valamint a Fogadalomtevők Szerb Pártja is erősen nacionalista nézeteket vall.

A sajtótájékoztatón Aleksandar Vucic rámutatott, az utóbbi évek legmagasabb választási részvételének lehettek tanúi, a saját felméréseik szerint a választópolgárok legalább 60 százaléka járult az urnák elé. 

Fotó: Andrej Cukic

Az elnökválasztás és az előre hozott parlamenti választás mellett vasárnap néhány településen, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartottak. Az előzetes eredmények szerint a fővárosban is a Szerb Haladó Párt szerezte meg a voksok többségét, így várhatóan továbbra is az SNS vezetheti Belgrádot.

Elértük céljainkat, megvalósítottuk, amit szeretnénk

– hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva. 

Fotó: Molnár Edvárd

Kiemelte, a VMSZ azt szerette volna elérni, hogy Szerbiában Aleksandar Vucic maradjon a köztársasági elnök, és az előzetes eredmények szerint ez a cél megvalósult. A másik fontos célkitűzés az volt, hogy Magyarországon a Fidesz–KDNP maradjon kormányon, és ez is megvalósult. – Ehhez mi úgy járultunk hozzá, hogy az ide megérkezett levélszavazatoknak megközelítőleg a 75 százalékát juttattuk vissza a főkonzulátuson keresztül – húzta alá. Mindezek mellett cél volt az is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megőrizze a legitimitását, és ne törjön meg az érdekérvényesítő ereje. – Azt szeretném önöknek mondani, hogy ez a három cél maradéktalanul megvalósult – szögezte le a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Pásztor István kiemelte, a VMSZ 5 vagy 6 mandátum megszerzésére számít a 250 tagú parlamentben. Az utóbbi két évben kilenc képviselője volt a magyar pártnak Belgrádban.

Az előzetes eredmények szerint hét szerb párt jutott be a szerbiai törvényhozásba, valamint öt nemzeti kisebbségi párt. Ehhez kapcsolódóan Pásztor István úgy fogalmazott: „a most kialakult politikai mező jóformán semmiben nem hasonlít ahhoz, amihez hozzászoktunk”. Az elmúlt két évben a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, valamint néhány kisebbségi párt képviselői politizáltak a szerb országgyűlésben.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta tagja a kormánykoalíciónak, és a következő időszakban is ilyen szerepre számít. A kormányzati munkában államtitkári szinten kíván részt venni.

 

Borítókép:  Aleksandar Vucic szerb államfõ, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke beszél támogatóihoz az előre hozott parlamenti választás, valamint elnökválasztás utáni eredményvárón Belgrádban 2022. április 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.