Egy nyugati cikk, amely kivételesen nem Orbán Viktort szidja

A The Spectator szerint az ellenzék jobban tenné, ha inkább magában keresni a bukás okait.

Magyar Nemzet
2022. 04. 04. 18:16
Orbán Viktor szavaz választás Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért nyer állandóan Orbán Viktor? – teszi fel a kérdést a The Spectator című brit jobboldali lap, amit a Mandiner.hu szúrt ki. Ez a cikk azonban ahelyett, hogy felmondaná a szokásos nyugati mantrát – például, ahogy a CNN már egyenesen „autoriter vezetőnek” bélyegezte a magyar miniszterelnököt –, igyekszik mélyebbre ásni. 

A szerző figyelmeztet, hogy ahelyett, hogy az ellenzék tisztességtelen játékszabályokról panaszkodna, ideje lenne saját magukban keresni a bukásuk okát.

Rámutat például, hogy a koalíciós partnerek máris egymásnak estek, és legelőször is Márki-Zay Péteren vezetik le keserűségüket. De emlékeztet arra is, hogy legnagyobb problémájuk az volt, hogy kizárólag az Orbánnal szembeni gyűlöletük egyesítette őket, miközben nem nyújtottak pozitív alternatívát Magyarországnak. Egyetlen dolog, amiben még egyetértettek, hogy hűségesek maradjanak az Európai Unióhoz a „demokrácia helyreállításában”, de azt is nyomasztó volt látni, ahogy az állítólag demokráciapárti ellenzék szerint csak egyféle valódi demokratikus döntés létezik. 

Kampányukban a legnagyobb melléfogás mégis az volt, ahogy megpróbálták Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz elnök egyfajta trójai falovának beállítani.

A taktika visszafelé sült el, mert ha a Fidesz manipulálja is a médiát – állítja a szerző –, a magyarok akkor is tudják, hogy Magyarország nem Oroszország. Rámutatott, hogy az ellenzékiek úgy tesznek, mintha a vidéki tömegeket csak a kormány „propagandája” érné el, mintha nem olvashatnának megannyi Fidesszel kritikus médiát az interneten egyetlen kattintással.

A messianisztikus üzenetek a demokrácia visszaállításáról és az Oroszországtól való elfordulásról visszafelé sültek el, mert a magyarok – csakúgy, mint a legtöbb közép-európai – nem akarják, hogy a politikusaik megmentsék őket

– magyarázta a The Spectator visegrádi országokra szakosodott tudósítója. – A többség nem akar egy szocialista utópiát vagy az „európai értékek” utópiáját. Pragmatizmust, pozitivitást és hagyományaik tiszteletben tartását akarják. A Fidesz pedig ezt kínálta – tette hozzá. Ezzel szemben a szerző szerint az ellenzék csak zavart és negativitást ajánlott, a hagyományos társadalmi szokásokat feláldozta volna az uniós liberalizmus oltárán. 

Amíg ez így lesz, addig Orbán győzni fog

– zárta gondolatait.

 

Borítókép: Orbán Viktor a média kereszttüzében. (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.