időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Eltörölnék az orosz nyelv oktatását Ukrajnában az új tanévtől

Koren-Karczub Tímea
2022.04.21. 06:04
 Eltörölnék az orosz nyelv oktatását Ukrajnában az új tanévtől

– A háború kitörésével egy nagyon komoly oroszellenes hullám indult, most már gyakorlatilag minden, ami orosz, ellenségessé válik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, történész, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője. Ukrajnában nemcsak az orosz nyelv tanításának eltörlését kezdeményezték, hanem az orosz klasszikusokat is száműznék az iskolai oktatásból.

Támogatja azt a kezdeményezést Szerhij Skarlet ukrán oktatási miniszter, hogy szeptember 1-jétől eltöröljék az orosz nyelv oktatását az ukrán iskolákban – írta meg a Kárpáti Igaz Szó (KISZó) kárpátaljai hetilap. A tervvel Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos állt elő, akinek feladata a 2019-ben elfogadott ukrán államnyelvi törvény betartatása.

Szerhij Skarlet megjegyezte, az orosz után felszabaduló órákat felhasználhatnák további készségek fejlesztésére vagy egyéni felkészülésre. – Az iskoláink önállók, így saját maguk szabhatják meg, mivel helyettesítik ezeket az órákat – hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Korábban arról is szó volt, hogy betiltanák az orosz nyelven történő oktatást, vagyis a kisebbség esetében sem lehetne oroszul tanítani Ukrajnában.

Seremet Sándor történész, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője lapunknak elmondta, a 2001-es népszámláláskor az ukrán lakosság 29,6 százaléka vallotta magát orosz ajkúnak, ami több mint 14 millió főt jelentett. Hozzátette: a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus kitörésétől kezdve ez az arány folyamatosan változik, a fiatalabb generáció már tudatosabban ukránul beszél.

Az ukrajnai tantervben az orosz nyelvű oktatást a 2017-ben elfogadott oktatási törvény értelmében fokozatosan csökkentették

– részletezte Seremet Sándor. A szakértő kifejtette: 2020-tól csak az alsó tagozatosok oktatási nyelve lehet teljes mértékben orosz. Az ötödik osztálytól felfelé viszont a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell oktatni, a maradék húsz százalék a választás szerint lehet orosz nyelvű, amibe bele kell tartoznia az orosz nyelvnek és irodalomnak.

A háború hatására ugyanakkor az ukrán oktatási tárca száműzné az orosz klasszikusokat is az iskolai oktatásból

– számolt be róla a KárpátHír kárpátaljai lap. Szerhij Skarlet elmondása alapján összehívtak egy szakértői bizottságot, hogy tanulmányozzák az iskolák alaptantervében szereplő világirodalom tárgykörét. Arra a következtetésre jutottak, hogy száműzni kell a tananyagból azokat az orosz írókat, akik a műveikben a nacionalizmust népszerűsítik. Az információ szerint alaposan átvizsgálják és elemzik az iskolai tananyagban szereplő orosz irodalmat, így még a klasszikusok is tiltólistára kerülhetnek, kivéve az ukrán írónak tartott Gogol.

Nem ez az első eset, hogy a háború olyan intézkedéseket vált ki, amelyek az orosz irodalom és kultúra ellen irányulnak Ukrajnában.

A háború kitörésével egy nagyon komoly oroszellenes hullám indult, most már gyakorlatilag minden, ami orosz, ellenségessé válik, míg eddig tolerálták a politikai elit és a társadalom különválasztását

– magyarázta Seremet Sándor. 

A kárpátaljai Munkács vezetése nemrég az Oroszországhoz köthető művészeti emlékművek lebontásáról döntött, aminek értelmében már le is szerelték Puskin mellszobrát a városban.

A Munkácsi 1. számú Középiskola pedig eltávolította emléktábláját az orosz íróról, és lemondott eddigi névadójáról. A KISZón megjelent információk szerint Kárpátalja legnagyobb településén, Ungváron a lakosok kezdeményezték az utcák orosztalanítását, vagyis azt kérik a városi tanácstól, hogy az orosz politikusokról és művészekről elnevezett utcák a jövőben az ukrajnai hősöknek állítsanak emléket.

Ami a szovjet vagy az orosz hagyatékra utalna, azt át kell nevezni, el kell mozdítani

– mutatott rá a jelenleg formálódó ukrán társadalmi igényre Seremet Sándor. Az oroszellenesség nemcsak Ukrajnában figyelhető meg, az elmúlt hetekben világszerte különböző filharmonikus zenekarok bojkottálták az orosz zeneszerzők darabjait, és orosz írók kerültek le az iskolák tantervéről.

Borítókép: Ukrán tanuló a Donyec-medencei Marinka nevű városában (Fotó: Aleksey FILIPPOV/AFP)

Háború Ukrajnában

Az orosz nagykövet szerint Svédország legitim célpont lehet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.