Holland és belga diplomatákat utasított ki Moszkva

A külügyminisztérium úgy fogalmazott: válaszlépést hoztak az orosz képviseletek munkatársainak kiutasítására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 19. 16:02
PUTYIN, Vlagyimir
Donyeck, 2022. február 22. Orosz zászlókkal és tûzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület - a "Luhanszki Népköztársaság" és a "Donyecki Népköztársaság" - függetlenségének elismerésérõl szóló dokumentumot. MTI/AP/Alexei Alexandrov Fotó: Alexei Alexandrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holland és belga diplomatákat minősített kedden nemkívánatos személynek az orosz külügyminisztérium, válaszul orosz képviseletek munkatársainak kiutasítására.

A tárca által kiadott tájékoztatás szerint a bekéretett moszkvai holland nagykövetnek a minisztérium határozott tiltakozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy március 29-én indokolatlanul nemkívánatos személynek nyilvánították a hágai orosz nagykövetség, az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) mellett működő orosz állandó képviselet 18 munkatársát. 

A misszióvezetőnek jegyzéket adtak át, amely Hollandia moszkvai nagykövetségének 14 munkatársát és szentpétervári főkonzulátusának egy alkalmazottját persona non gratának nyilvánítja Hága barátságtalan intézkedései miatt. 

A holland külügyi alkalmazottaknak két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.

A nagykövetnek arra is felhívták a figyelmét, hogy Hollandia nem élhet vissza az OPCW fogadó kormányának jogaival és kiváltságaival, és hogy Hágának lelkiismeretesen be kell tartania az OPCW székhelyéről szóló 1997-es megállapodást.

A moszkvai külügyi tárcához bekéretett belga misszióvezetőnél a tárca határozottan tiltakozott a királyság hatóságainak provokatív döntése miatt, miszerint kiutasították a Belgiumban működő orosz külképviseleti intézmények 21 munkatársát.

A nagykövetnek átadták a nemkívánatos személynek nyilvánított belga nagykövetségi alkalmazottak listáját. 

Az alkalmazottaknak május 3-mal bezárólag kell elhagyniuk állomáshelyüket.

A Luxemburgi Nagyhercegség nagyköveténél az orosz fél határozottan tiltakozott azon indokolatlan döntés ellen, miszerint a luxemburgi orosz nagykövetség egyik alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz külügyminisztérium rámutatott, hogy az indokolatlan és barátságtalan lépés negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, és hangsúlyozta, hogy Moszkva fenntartja a megtorlás jogát.

Borítókép: Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.