Nem száll versenybe a második ciklusért Carrie Lam hongkongi kormányzó

Ezzel 42 éves szolgálatát fejezi be a hongkongi kormányzatban.

MTI
2022. 04. 04. 10:03
LAM, Carrie
Hongkong, 2021. december 30. Carrie Lam hongkongi kormányzó évértékelõ sajtóértekezletet tart Hongkongban 2021. december 30-án. A kormányzó szerint nem nyomják el az ellenzéki sajtót Hongkongban. A Stand News címû, hongkongi ellenzéki körökben népszerû hírportál elõzõ nap szüntette be tevékenységét a városban munkatársai õrizetbe vételét követõen. MTI/AP/Vincent Yu Fotó: Vincent Yu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indul a soron következő hongkongi kormányzóválasztáson a tisztséget jelenleg betöltő Carrie Lam – adta hírül internetes kiadásában hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Lam, aki 2017 óta áll Hongkong élén, hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be döntését,

amelyet családi okokkal indokolt. 

Elmondta: a döntést kora reggel közölte a kormányzat többi vezető tisztségviselőivel, a központi kormányzatot pedig még a kínai törvényhozás tavaly márciusban megrendezett ülésszakán tájékoztatta szándékáról. Hozzátette: hivatalos bejelentést azért nem tehetett korábban, mert csak hétfőn kezdődött meg a hivatalos jelölési időszak. A várható jelöltekkel kapcsolatos újságírói kérdéseket nem kommentálta. A SCMP korábbi, meg nem nevezett forrásoktól származó értesülésekre hivatkozva John Lee-t, a jelenlegi hongkongi főtitkárt említette valószínű indulóként. A választásokat a múlt év végén kitört súlyos járványhullám miatt márciusról májusra halasztották.

A 64 éves politikus kormányzói megbízatása június 30-án jár le. Ezzel 42 éves szolgálatát fejezi be a hongkongi kormányzatban.

Lam 1980 óta dolgozott a közszolgálatban, fokozatosan haladva felfelé a ranglétrán. 2012-ben vált a város második legrangosabb vezetőjének számító főtitkárrá, Leung Chun-ying akkori hongkongi kormányzó oldalán.

A kínai kormány támogatói táblákat tartanak egy kampányeseményen három nappal a hongkongi törvényhozó tanács tagjainak megválasztása előtt, 2021. december 16-án. Fotó: Kin Cheung/MTI/AP

Kormányzásának első éveiben a Lam vezette hongkongi kabinet elsősorban a város lakhatási problémáinak megoldására igyekezett megoldást találni. A helyzet azonban 2019 februárjában éles fordulatot vett, a kormányzat ugyanis olyan kiadatási törvénytervezettel állt elő, mely lehetővé tette volna a szökevények kiadását az anyaországnak. Bár a javaslatot később visszavonták, az ellene indult demonstrációk általános, kormányellenes tüntetéshullámmá fajultak. A megmozdulások a koronavírus-járvány megjelenésével hagytak alább, majd a Peking által kidolgozott nemzetbiztonsági törvény 2020 júniusában történő bevezetésével szűntek meg teljesen.

 

Borítókép: Carrie Lam hongkongi kormányzó évértékelõ sajtóértekezletet tart Hongkongban 2021. december 30-án. (Fotó: MTI/AP/Vincent Yu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.