időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Nem száll versenybe a második ciklusért Carrie Lam hongkongi kormányzó

MTI
2022.04.04. 10:03 2022.04.04. 10:14
Nem száll versenybe a második ciklusért Carrie Lam hongkongi kormányzó

Nem indul a soron következő hongkongi kormányzóválasztáson a tisztséget jelenleg betöltő Carrie Lam – adta hírül internetes kiadásában hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Lam, aki 2017 óta áll Hongkong élén, hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be döntését,

amelyet családi okokkal indokolt. 

Elmondta: a döntést kora reggel közölte a kormányzat többi vezető tisztségviselőivel, a központi kormányzatot pedig még a kínai törvényhozás tavaly márciusban megrendezett ülésszakán tájékoztatta szándékáról. Hozzátette: hivatalos bejelentést azért nem tehetett korábban, mert csak hétfőn kezdődött meg a hivatalos jelölési időszak. A várható jelöltekkel kapcsolatos újságírói kérdéseket nem kommentálta. A SCMP korábbi, meg nem nevezett forrásoktól származó értesülésekre hivatkozva John Lee-t, a jelenlegi hongkongi főtitkárt említette valószínű indulóként. A választásokat a múlt év végén kitört súlyos járványhullám miatt márciusról májusra halasztották.

A 64 éves politikus kormányzói megbízatása június 30-án jár le. Ezzel 42 éves szolgálatát fejezi be a hongkongi kormányzatban.

Lam 1980 óta dolgozott a közszolgálatban, fokozatosan haladva felfelé a ranglétrán. 2012-ben vált a város második legrangosabb vezetőjének számító főtitkárrá, Leung Chun-ying akkori hongkongi kormányzó oldalán.

A kínai kormány támogatói táblákat tartanak egy kampányeseményen három nappal a hongkongi törvényhozó tanács tagjainak megválasztása előtt, 2021. december 16-án. Fotó: Kin Cheung/MTI/AP

Kormányzásának első éveiben a Lam vezette hongkongi kabinet elsősorban a város lakhatási problémáinak megoldására igyekezett megoldást találni. A helyzet azonban 2019 februárjában éles fordulatot vett, a kormányzat ugyanis olyan kiadatási törvénytervezettel állt elő, mely lehetővé tette volna a szökevények kiadását az anyaországnak. Bár a javaslatot később visszavonták, az ellene indult demonstrációk általános, kormányellenes tüntetéshullámmá fajultak. A megmozdulások a koronavírus-járvány megjelenésével hagytak alább, majd a Peking által kidolgozott nemzetbiztonsági törvény 2020 júniusában történő bevezetésével szűntek meg teljesen.

 

Borítókép: Carrie Lam hongkongi kormányzó évértékelõ sajtóértekezletet tart Hongkongban 2021. december 30-án. (Fotó: MTI/AP/Vincent Yu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.