Hivatalos adatok szerint Vucsics nyerte a szerbiai elnökválasztást

A végleges eredmények szerint Alekszandar Vucsics szerb államfő a voksok 58,59 százalékát szerezte meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 09. 16:52
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2022. március 31. Aleksandar Vucic szerb államfõnek, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökének támogatói Vucicot ábrázoló molinót tartanak kezükben egy kampányrendezvényen Belgrádban 2022. március 31-én. Szerbiában április 3-án tartanak általános választásokat. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb államfő nyerte meg az április 3-i szerbiai elnökválasztást a voksok 58,59 százalékának a megszerzésével – jelentette be az ország választási bizottsága hétfőn. A testület közölte, hogy a valamivel több, mint 6,5 millió választópolgár közül 2 224 948 adta voksát a hivatalban lévő államfőre, így további öt évig maradhat az ország köztársasági elnöke. Vucsics mandátuma május 31-én jár le.

A szerb alkotmány szerint a köztársasági elnök a parlament előtt teszi le hivatali esküjét, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ez mikor történhet meg, ugyanis a választások óta még nem alakult meg az új összetételű képviselőház.

A választási bizottság még nem hozta nyilvánosságra a parlamenti választás végeredményét sem, hiszen a voksolást egy helyen újra meg kell ismételni. Az elnökválasztáson nyolc jelölt indult. A második helyen végző Zdravko Ponos egykori vezérkari főnök a voksok 18,39 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 58,62 százalékos volt. A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, és legfeljebb még egy időszakra választható újra.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb államfőnek, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökének támogatói egy őt is ábrázoló molinót tartanak kezükben egy kampányrendezvényen Belgrádban 2022. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.