Lapozó: Üzemanyag-pótköltséget kell kifizetniük a turistáknak a már lefoglalt külföldi nyaralásukra

A svédek többsége nem akarna népszavazást a NATO-csatlakozásról · Algéria 25 százalékkal csökkentette Spanyolország földgázellátását · Óriási teher nehezedik Olaszországra a kettős menekülthullám miatt.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 06. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédek többsége nem akarna népszavazást a NATO-csatlakozásról

Nem csak a kormány, a lakosság sem szeretne népszavazást a svéd NATO-csatlakozás kérdésében, derült ki a Novus kutatóintézet felméréséből. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan növekszik a bizonytalanok aránya a csatlakozás szükségességével kapcsolatban.

A parlamenti pártok közül egyedül a marxista Balpárt követel népszavazást a kérdésben. A felmérés a párt vezetőjének erről szóló bejelentése után azután készült. A megkérdezettek mindössze 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szükség lenne népszavazásra a tagfelvételi kérelem benyújtása előtt, míg 62 százalékuk szerint erre nincs szükség. Ezzel párhuzamosan növekszik azon svédek száma, akik azt állítják, hogy tétováznak a NATO-tagsággal kapcsolatban, a múlt heti felméréshez képest 22-ről 27 százalékra nőtt az arány. A felmérésből kiderült az is, hogy legnagyobb arányban a kormányzó szociáldemokratákat támogatók között nőtt a bizonytalanok száma, az előző méréshez képest 26-ról 35 százalékra.

Forrás: SVT

Algéria 25 százalékkal csökkentette Spanyolország földgázellátását

A statisztikák azt mutatják, hogy Algír jelenleg a földgázellátásról szóló szerződés szerinti minimális szintet teljesíti csak Spanyolország felé. Május elseje óta csak 234 gigawattórányi gázt juttatnak el az ibériai ország területére, szemben a márciusi napi 312 gigawattórával, amely még azelőtt érkezett, hogy Pedro Sánchez kormányfő megváltoztatta volna álláspontját Nyugat-Szaharáról. Amióta a spanyol kormány Marokkó mellé állt és elfogadta a területre vonatkozó autonómiatervet, Algéria – amely Nyugat-Szahara függetlenségét támogatja –, fokozatosan csökkenti a gázbevitelt az országba. Az ágazati szakértők szerint normális lehet a maghrebi országból érkező gázmennyiség visszaesése, ugyanakkor semmiképpen sem megszokott, főleg úgy, hogy közben az Európai Bizottság nyolcvanszázalékos tárolási szintet próbál előírni az európai országoknak. Algéria a napokban figyelmeztette Spanyolországot, hogy ha algériai gázt ad el Marokkónak, akkor azonnal megszünteti a szerződést és elzárja a gázcsapot. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy az energiahordozó mennyiségének csökkenése a diplomáciai konfliktus következménye-e.

Forrás: Eleconomista.es

Óriási teher nehezedik Olaszországra a kettős menekülthullám miatt

A nemzetközi politikai rendszerek felderítésével foglalkozó intézet becslései kritikus állapotokat jósolnak: a menekültek elhelyezésére kialakított rendszer rövid időn belül nem lesz alkalmas arra, hogy megbirkózzon a kettős nyomással. A Földközi-tenger migrációs útvonalán keresztül érkező illegális bevándorlási hullám fokozódik, miközben az ukrán háborús menekültek is kopogtatnak az észak-olasz határszakaszon. Az intézet vezetője, Matteo Villa azzal magyarázza a kritikus állapotok bekövetkezésének veszélyét, hogy a tavalyihoz hasonló mennyiségű bevándorlóhoz idén az ukrán menekültek is hozzáadódtak. Mindeddig százötezer ukrán menekült érkezett Itáliába. A szakértő szerint nem kizárt, hogy az afrikai országokban is érezhető infláció és gazdasági nehézségek következtében újabb tömegek indulnak majd útnak Európa irányába.

Forrás: Agi.it

Üzemanyag-pótköltséget kell kifizetniük a turistáknak a már lefoglalt nyaralásokra is

A TUI utazási iroda belgiumi szóvivője, Piet Demeyere bejelentette, hogy a vállalat – az elmúlt időszakban tapasztalt üzemanyagár-robbanás miatt – kénytelen lesz az előre nem látott üzemanyag-többletköltségeit behajtani azokon az ügyfelein, akik az idei nyári vakációjukat már a nagy áremelkedések előtt befizették.

Az üzemanyag-pótköltség mértéke várhatóan az eredeti ár nyolc százaléka lesz. Így a Spanyolországba utazóknak 72 euró (27 ezer forint), a Görögországba repülőknek pedig 96 euró (35 ezer forint) többletköltséget kell állniuk. A Karib-tengerre indulóknak azonban már 320 euróra (120 ezer forintra) rúg a különbözet értéke. Azok az utasok, akik ezt nem tudják vagy nem akarják kifizetni, lemondhatják az egyébként már lefixált utazást.

Azok az ügyfelek, akik eleve üzemanyagár-biztosítással vették meg a szolgáltatást, mentesülnek a pótköltség megfizetése alól.

Forrás: Rtl.be

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.