Lapozó: Ferenc pápa szívesen látott tárgyalófél Moszkvában

Matteo Salvini megállítaná Kijev felfegyverzését · Bár a francia kormány támogatja, a szakértők kételkednek az uniós olajembargó helyességében · Cinikus javaslatokat adott a felelős brit miniszter a megélhetési válság kezelésére.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 04. 18:00
FERENC pápa
Róma, 2022. április 17. Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a római Szent Péter téren 2022. április 17-én. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini megállítaná Kijev felfegyverzését

Az olasz lapok úgy vélik, Ferenc pápa és Orbán Viktor hatása, hogy Matteo Salvini egyre határozottabban nemet mond Ukrajna felfegyverzésére.

„Két hónap telt el a konfliktus kirobbanása óta, a nyugati országok fegyverkészletekkel segítették Kijevet a védekezésben, a békének azonban nyoma sincs” – összegzi az ukrán–orosz helyzetet a Liga elnöke. A Mario Darghi vezette egységkormány honvédelmi tárcája a harmadik döntéshozatalt készíti elő, mely újabb fegyverszállítmány indításáról határozott. Matteo Salvini a Liga elnöke óvatos és hosszú távon is előnyös politikai döntések meghozatalára hívja fel kormánytársai figyelmét, majd kijelenti: „Elég Ukrajna felfegyverzéséből!”

A jobbközép párt elnöke folyamatosan a béke keresésének lehetőségeit kutatta az elmúlt két hónapban, még a háború sújtotta Ukrajnába is személyesen látogatott el. Egy olasz tévéműsorban kedd este elmondta, egy moszkvai utazás előkészítésén dolgozik. Salvini többször nyíltan szólt arról, hogy a szentatya tanításában látja a megoldást a térség békéjének megteremtéséhez. A Liga főtitkára úgy véli, Itáliának a fegyverek küldése helyett a felek közötti kiegyezés megvalósításában kellene főszerepet vállalnia. 

Forrás: repubblica.it

Bár a francia kormány támogatja, a szakértők kételkednek az uniós olajembargó helyességében

Az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be, hogy a brüsszeli testület javasolja az orosz nyersolajra és finomított olajipari termékekre – például a dízelgázolajra – kivetett importembargót. A francia kormány ugyan teljes vállszélességgel támogatja Brüsszelben az Európai Bizottság szerdán hivatalosan is bejelentett javaslatát, Franciaország energiaügyi szakértői azonban nem értenek egyet a kérdésben. Az embargót ellenzők különösen abban kételkednek, hogy lesz-e elegendő idő az utánpótlás megszervezésére a Brüsszel által megjelölt határidőig, miután leváltak Oroszországtól. Ez a nyersolaj esetén hat hónapot jelent, a finomított termékeknél pedig ez év végéig volna rá idő.

Oroszország kulcsszerepet tölt be Franciaország gázolajellátásában. A közúti közlekedéshez eladott üzemanyag háromnegyede Franciaországban ugyanis dízelolaj, és az ország ennek felét importból biztosítja. Az évente behozott 24 millió tonna dízelolaj egyharmada pedig egyenesen Oroszországból érkezett, eddig jól megszervezett módon. Az orosz–ukrán háború kitörésekor ugyan nem keletkezett hiány a dízelből a franciaországi benzinkutakon, azonban az ára az egekbe szökött, és meghaladta a benzin árát. Olivier Gantois, a francia olajipari vállalatok egyesületének elnöke szerint Franciaország könnyedén pótolhatja az orosz gázolajkiesését közel-keleti és észak-amerikai forrásokból.

A nemzetközi stratégiai kapcsolatok intézetének szakértői azonban mindenkit arra emlékeztetnek, hogy Európa egésze nagy dízelfelhasználó. Bár a francia olaj- és gázipari társaság, a Total könnyen előrukkolhat a szaúd-arábiai finomítóiban előállított gázolajjal, az Európába irányuló kitermelés és szállítás megszervezése jóval több időt vehet majd igénybe, mint amennyire – a jelenlegi embargós tervek szerint – a vállalatnak és Franciaországnak ideje lesz. 

Forrás: ouest-france.fr

Cinikus javaslatokat adott a felelős brit miniszter a megélhetési válság kezelésére

George Eustice brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési miniszter a SkyNewsnak adott interjúban azt javasolta a súlyos megélhetési gondokkal küzdő brit családoknak, hogy számos honfitársuk példáját követve, bevásárláskor ők is válasszák a hipermarketek saját márkás és filléres termékeit a nagy nevű, prémiumminőségű és -árú márkák helyett. Eustice szerint azok a brit polgárok, akik már maguktól is ezt az utat választották, egész jól kijönnek a jövedelmükből még ebben a szűkös időszakban is, amikor a szigetország élelmiszeriparát is elérték a megnövekedett energiaárak következményei. A miniszter kifejtette, hogy a brit hipermarketláncok konkurenciaharca miatt egyes élelmiszerek, például a tészták és tartós élelmiszerek (konzervek) nagyon olcsón beszerezhetők. A gond a friss termékeknél, a csirke- és szárnyashúsoknál kezdődik, amelyek megvásárlása igazi kihívás az alacsony bevételű családok számára.

Egy 77 éves nyugdíjas asszonynak, Elsie-nek – akinek a története egy nappal korábban járta be a brit sajtót, mert az idős nő az egész napját buszon utazva tölti, ugyanis otthona fűtését már nem tudja finanszírozni – Eustice azt javasolta, hogy Elsie kérjen segítséget a helyi önkormányzattól. Egy nappal korábban Boris Johnson pedig mindössze röviden reagált az idős asszony történetére, miszerint jó, hogy már korábban bevezette az ingyenes egynapos bérletet az időseknek. 

Forrás: theguardian.com, dailymail.co.uk

Ferenc pápa szívesen látott tárgyalófél Moszkvában

Biztató választ kapott Ferenc pápa az orosz szentszéki nagyköveten keresztül. Moszkvának fontos a Vatikánnal folytatott párbeszéd. Ferenc pápa a kedden közzétett exkluzív interjúban a Corriere della Sera napilap hasábjain üzent, készen áll arra, hogy Moszkvába utazzon, hogy személyesen tárgyaljon a béke lehetőségeiről Putyinnal. A szentatya felhívását pozitív visszajelzés követte. A Vatikán tőszomszédságában található oroszországi szentszéki nagykövetségről Aleksandr Avdeev nagykövet, a Ria Novosti orosz hírügynökségen keresztül válaszolt a pápának:

„Moszkvának mindenfajta nemzetközi helyzetben fontos a pápával folytatott párbeszéd. A szentatya mindig kívánatos és szívesen látott tárgyalófél.”

Egyelőre nincs megállapodás Ferenc pápa és Putyin közötti találkozóról – nyilatkozza az orosz elnök szóvivője Dmitrij Peszkov.

Forrás: corriere.it, ilmessaggero.it

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.