Lapozó: Egyre több francia transznemű tinédzser bánja meg a nemváltó műtétet

Belgium szembemegy a pedofil erőszakot bemutató online tartalmakkal · Több mint kétszáz spanyol mobiltelefont figyelhettek meg a Pegasus-szoftverrel · Erőszakos nigériai migránsok miatt költözött el hatvan lakó egy francia lakóparkból · Egyre több francia transznemű tinédzser bánja meg a nemváltó műtétet

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 04. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium szembemegy a pedofil erőszakot bemutató online tartalmakkal

Az eltűnt és szexuálisan kizsákmányolt gyermekek jogait védő szervezet, a Child Focus adatai szerint 2021-ben rekordszámú, 2147 bejelentést kaptak Belgiumban a gyermekek ellen elkövetett nemi erőszakot ábrázoló online tartalmakról. Ez pedig ötven százalékkal több, mint a 2019-ben bejelentett esetek száma.

A belga kormány ezért egy 186 ezer euró (hozzávetőleg hetvenmillió forint) költségvetésű projekttel, azon belül a gyermekpornográfia detektálására alkalmas szoftver megvásárlásával és elindításával üzen hadat a belgiumi internetes felületeket elárasztó pedofil pornónak. Az Arachnid nevű szoftver – amelyet már más országokban is ugyanerre a célra használnak – ezentúl a belga szakemberek munkáját is segíti majd, hogy megtalálják és eltávolítsák az internetről ezeket a felvételeket, és az elkövetők nyomára jussanak.

Az Interpol becslése szerint naponta 19 millió, gyermekerőszakot ábrázoló fényképet és videót osztanak meg az interneten világszerte. Az elkövetők az esetek nagy százalékában azonban ismeretlenek maradnak. 

Forrás: brusselstimes.com

Több mint kétszáz spanyol mobiltelefont figyelhettek meg a Pegasus-szoftverrel

A Guardian információi szerint Marokkó rendelhette el a kémkedést. A hét elején jelentették be, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter telefonját is megfertőzték a Pegasussal. Most kiderült, hogy a kormányfő mobilját alig 48 órával azután törték fel, hogy egy diplomáciai konfliktus következtében Marokkó leállította a határellenőrzést Ceutánál és több mint tízezer illegális migránst engedett át Spanyolországba, akiknek egy részét azóta sem tudták hazatoloncolni. Emellett kiderült, hogy a második feltörés akkor történt, amikor Pedro Sánchez a bebörtönzött katalán szeparatista politikusok kegyelmi intézkedéséről tárgyalt, melyet tavaly nyáron hagytak jóvá a Barcelona és Madrid közötti kapcsolat rendezése érdekében. A vélhetően Rabatból indított megfigyelés Sánchez és Robles készülékén kívül még legalább kétszáz spanyol telefonszámot érintett, melyeket 2019-ben választottak ki. Köztük van Spanyolország volt külügyminiszterének, Isabel González Layának száma is. A kiválasztott spanyol telefonok esetében nem biztos, hogy végül mindegyiket feltörték, erre majd a későbbi vizsgálatok derítenek fényt. Marokkó korábban tagadta, hogy külföldi vezetők után kémkedett volna, mivel ezzel már Emmanuel Macron francia miniszterelnök is megvádolta, bizonyítékokat azonban nem sikerült gyűjtenie. Spanyolországban két hete robbant ki a Pegasus-botrány, amikor kiderült, hogy több mint hatvan függetlenségpárti katalán politikus telefonját fertőzték meg az izraeli kémprogrammal. A kormány nem vállalta a felelősséget a történtekért és azóta is a központi hírszerzéstől követeli a helyzet tisztázását. 

Forrás: vozpopuli.com

Erőszakos nigériai migránsok miatt költözött el hatvan lakó egy francia lakóparkból

Marseille XV. kerületében lévő lakóparkban hozzávetőleg hatvan bérlő döntött úgy, hogy testi épsége érdekében elhagyja saját otthonát, miután hónapokon át házfoglaló nigériai bűnözők terrorizálták őket. Az angolul beszélő nigériai migránsok apránként foglalták el – önkényesen – a 129 lakásból álló komplexum üresen álló és rossz állapotú lakásainak több mint felét.

A nigériaiak ráadásul extrém erőszakosan viselkednek. Megélhetésüket többnyire a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem biztosítja, a rivális csoportok pedig rendszeresen esnek egymásnak machetével az épület folyosóin. A megkéselésre kiszemelt személyek pedig az ártatlan lakóknál kérnek rendszerint menedéket, azok ajtaján dörömbölve. Az ott élő kisgyermekek felébrednek és rettegnek. Egy alkalommal egy édesanya – gyermekei védelmében – nem nyitott ajtót, ezért a migránsok a lakást később felgyújtották. Az eset után a család szintén elmenekült otthonából. 

Forrás: rtl.f, lefigaro.fr

Egyre több francia transznemű tinédzser bánja meg a nemváltó műtétet

Sokasodik azoknak az eseteknek a száma Franciaországban, amelyekben a tinédzserkorúak megbánják, hogy a nemüket megváltoztató orvosi kezelésen, netán műtéti beavatkozásokon estek át. A jelenségről a francia orvostudományi akadémia számolt be a témában végzett tanulmányában.

Az intézmény óvatosságra, körültekintésre szólítja fel az érintett orvosokat és pácienseiket, rávilágítva arra, hogy a pszichés zavarokkal küzdő tinédzsereknél is felléphet a nemi identitászavar (diszfória), mint téves diagnózis. Azt is kimutatták, hogy ha a transzneműség valóban fennáll, akkor sem biztos, hogy mindenkinek megfelelő megoldás a műtét.

Ezért az akadémia szerint a vélt transzneműséggel vizsgált páciensek pszichológiai gondozását a lehető leghosszabb ideig kellene elnyújtani a teljes bizonyosság megszerzéséért.

A francia állami egészségügyi biztosító adatai szerint a transzneműség miatt vizsgált és regisztrált esetek száma 2010 és 2020 között minden évben megtízszereződött. A jelenség ráadásul inkább a fiatal korosztályokat, a 18–35 éveseket érintette. A nemi identitászavarral vizsgált páciensek 70 százaléka 18–35 év közötti fiatal volt, a fennmaradó harminc százalék között pedig rengeteg a 18 éven aluli fiatal- és kiskorú gyermek. Arnaud Alessandrin, a Bordeaux-i Egyetem szociológiai tanszékének a transzneműséggel foglalkozó specialistája szerint a nemváltoztatáson áteső francia gyermekek jelentős része megbánja a döntését. A megbánást érzőket – függetlenül életkoruktól – két kategóriára lehet osztani. Az első, amelybe azok az emberek tartoznak, akiken már felnőttkorukban végeztek el nemet megváltoztató műtéteket, és akikkel kapcsolatban az orvosok helytelen vagy túlzó diagnózist állítottak fel. Ők a transzközösség egy-két százalékát jelentik. A másik kategóriába pedig azok a fiatalok tartoznak, akik felnőttkoruk előtt a nemváltoztatást elősegítő hormonterápián estek át. Ezeknek a fiataloknak 20–40 százaléka jelenti ki később, hogy a hormonkezelés rossz döntés volt. Az eredeti nemükhöz visszatérni vágyó tinédzserek esetében többnyire anorexia, bulimia vagy autizmus állt a pszichés problémák hátterében, és nem a transzneműség.

Forrás: valeursactuelles, leparisien.fr

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.