Lapozó: Marokkóban törvényt módosíthatnak a gyerekházasságok betiltásáért

Sorozatos LMBTQ-gyilkosságok miatt nyomoz a baszk rendőrség · Kétezer-ötszáz négyzetméterrel bővítik ki a nanterre-i mecsetet · A spanyol belügyminiszter mobilját is Pegasus-szoftverrel figyelték meg.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 05. 14:29
null
Rabat, 2020. március 25. Üresek az utcák Rabat Kasba Oudaja városrészében 2020. március 25-én. A marokkói fõváros rendszerint zsúfolt utcái kiürültek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási tilalom miatt. Az országban eddig 225 fertõzött személyt regisztráltak és hat ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Jalal Morchidi Fotó: Jalal Morchidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatos LMBTQ-gyilkosságok miatt nyomoz a baszk rendőrség

A helyi LMBTQ-kollektíva azt gyanítja, hogy valaki szándékosan az LMBTQ-csoport tagjaihoz tartozó férfiakat ölt meg Bilbaóban. A régió rendőrsége egyelőre négy gyilkossági eset között keresi az összefüggést, amelyek tavaly szeptember és október között történtek, de nem kizárt a több haláleset sem. Egy helyi férfi jelentette fel a vélt gyilkost, miután sikerült elhárítania a támadását. Információk szerint az elkövetőt már sikerült azonosítani, de tartózkodási helye ismeretlen. Az áldozatok egy weboldal állandó használói voltak, és a tettes mindannyiukat ezen keresztül cserkészte be. Otthonukban találkozott velük, bedrogozta őket, majd elvette bankkártyájukat és utalt róluk a saját nevére. A baszk LMBTQ-központ szerint a régió több városában is történtek homofób támadások az elmúlt napokban. Úgy vélik, hogy a rendőrséghez eljutott ügyek csak a jéghegy csúcsa, de már ezek a feljelentések is azt mutatják, hogy 2021-ben rendkívül megugrott a gyűlölet-bűncselekmények száma Baszkföldön. Arra kérik a hatóságokat, hogy tegyenek azonnali lépéseket az LMBTQ-emberek jogainak védelméért. A baszk EH Bildu nevű párt a bilbaói városi tanács összehívását is indítványozta, hogy első kézből szerezhessen információkat a gyilkosságokról, valamint bejelentette, hogy részt vesz a május 17-re meghirdetett LMBTQ-fóbia elleni demonstrációkon is.

Forrás: Rtve.es

Kétezer-ötszáz négyzetméterrel bővítik ki a nanterre-i mecsetet

A párizsi régió északnyugati részében lévő Nanterre városában a Ramadán hónapja alatt több mint 433 ezer eurót (azaz hozzávetőleg 161 millió forintnak megfelelő összeget) adtak össze a muszlim hívők az Ibn Badis nagymecset kibővítési munkálataihoz.

Az egyszer nagymecset, máskor intézet néven emlegetett épületben a klasszikus mecsetek funkcióinak betöltésére alkalmas terek (is) lesznek. Az új imaterem ezer férőhelyes lesz, az új belső udvar egyszerre kétezer hívőt tud majd fogadni. A muszlim fiatalok oktatását nyolc tanteremben és két nagy előadóteremben fogják megszervezni. Az intézet vezetése a Twitteren köszönte meg a nagylelkű adományokat: „Allah áldjon meg mindannyiótokat a Ramadán hónapján nyújtott támogatásért. Allah segítségével, majd a ti nagylelkűségetekkel 433 885 eurót gyűjtöttünk össze a

projekt megvalósítására és a jelenlegi épülettel szomszédos telek megvásárlására. Allah fizesse meg nektek!”

A nagyszabású projektet bemutató film mottója: A közös jövőnk építése zajlik. Eközben Párizs keleti oldalán egy másik hatalmas mecset építése is folyik Noisy-le-Grand-ban. A háromemeletes épület 2785 négyzetméteren egyszerre ezer hívőt tud majd fogadni.

Forrás: Fdesouche.com, Twitter.com, Youtube.com, Youtube.com

A spanyol belügyminiszter mobilját is Pegasus-szoftverrel figyelték meg

Kiderült, hogy a spanyol miniszterelnök, a védelmi miniszter és a volt külügyminiszter után Fernando Grande-Marlaska belügyminisztert is megfigyelhették a Pegasus-szoftverrel. A központ jelenleg is azon dolgozik, hogy minden információt összegyűjtsön a kibertámadásról. Marlaska már át is adta a hatóságoknak a lehallgatott telefont, amelyet hivatalos kommunikációra használt már tavaly májusban is, a Marokkóval fennálló diplomáciai konfliktus idején. A spanyol kormány azt gyanítja, hogy a kémkedést Rabat kezdeményezte. Több tényező is erre utal, köztük például, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök telefonját két nappal azután törték fel, hogy Marokkó váratlanul leállította a határellenőrzést Ceutánál és több mint 10 ezer illegális bevándorlót engedett át az autonóm városba. Spanyolországban áprilisban robbant ki a Pegasus-botrány. Kiderült, hogy 2017 és 2020 között több mint 60 szeparatista katalán politikust, köztük a jelenlegi elnököt és elődjeit is megfigyelték. A történtek válságba sodorták Spanyolország baloldali kormányát, amelynek a katalánok a legfőbb szövetségesei.

Forrás: Elpais.com

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.