Medvegyev: Bátor lépés, hogy Orbán nem támogatja az orosz energia embargóját

A volt orosz elnök szerint az Egyesült Államok „vágóhídra vezeti az Európai Uniót”.

Magyar Nemzet
2022. 05. 06. 14:39
GULYÁS Gergely; VARGA Mihály; MAGER Andrea; ORBÁN Viktor; PALKOVICS László
Budapest, 2022. május 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j6) beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán a Karmelita kolostorban 2022. május 5-én. Az asztalnál jobbról balra: Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (takarva), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, Orbán Viktor kormányfő, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Balról Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója és Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bátor lépés”, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatja az orosz energiatermékekre vonatkozó uniós embargót – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki felkerült a Mirotvorec listájára, bátor lépést tett a hangtalan Európához képest. Elutasította, hogy támogassa az országa gazdaságára nézve pusztító energiaembargót és a vallási személyiségek (értsd: Moszkva és egész Oroszország pátriárkája és más ortodox hierarchiák) elleni őrült szankciókat

– írta a volt orosz elnök és kormányfő.

A Mirotvorec (Béketeremtő) egy ukrán nacionalista szervezet, amely „Ukrajna ellenségeit” listázza. Medvegyev úgy vélekedett, hogy „az uniós országok legértelmesebb vezetői belefáradtak abba, hogy csendben a szakadék felé haladjanak az egész sterilizált európai csordával együtt, amelyet az amerikai pásztor a vágóhídra vezet”.

Meglátjuk, mit fog tenni az a pásztor. És persze azt is, hogyan viselkedik majd a nyájnak az a része, amelyik kész feláldozni magát a pásztor jóllakott életéért

– írta Medvegyev.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus egyházközi, a társadalmi és sajtókapcsolatok szinódusi osztályának vezetője szintén a Telegramon így kommentálta, hogy a magyar kormányfő állást foglalt Kirill pátriárka és az orosz ortodox egyházvezetés uniós szankciós listára való tétele ellen: „Vannak értelmes politikusok, akik képesek józanul és stratégiailag gondolkodni”. A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Azt is elmondta, Magyarország nem támogatja, hogy orosz egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek, „mert ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, az pedig szent és sérthetetlen”.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra a hatodik) beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán a karmelita kolostorban 2022. május 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.