időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo

Megszavazta a finn parlament a NATO-csatlakozást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.17. 20:05
Megszavazta a finn parlament a NATO-csatlakozást

A finn parlament kedden 188 támogató és nyolc ellenző szavazattal jóváhagyta, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-ba. Helsinki ezzel követte Svédország múlt heti döntését az észak-atlanti szövetségbe lépésről. Sauli Niinistö finn államfő kedden Stockholmba látogatott, ahol Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon Andersson bejelentette, hogy a két ország „kéz a kézben” tervezi végigjárni a folyamatot, ezért szerdán egyszerre fogják benyújtani hivatalos csatlakozási kérelmeiket a NATO-hoz.

A finn államfő a svéd parlamenthez szólva arról is beszélt, hogy szerinte konstruktív párbeszéddel megoldható, hogy Törökország felhagyjon a két ország NATO-csatlakozásának bojkottálásával.

Annalena Baerbock német külügyminiszter biztosította a két skandináv országot afelől, hogy a NATO már az átmeneti időszakban hajlandó megfelelő biztonsági garanciákat biztosítani Svédország és Finnország számára. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte a döntést, és elmondta, hogy Svédország és Finnország az EU teljes körű támogatására számíthat a NATO-tagság kérdésében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a finn parlament keddi szavazására reagálva úgy fogalmazott: a svéd és finn NATO-csatlakozás nem változtat semmin, hiszen a két ország már régóta részt vett a NATO katonai gyakorlataiban.

A Fehér Ház kedden bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökre Washingtonba invitálta Magdalena Anderssont és Sauli Niinistőt. Az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy a találkozón a NATO-csatlakozás részleteit beszélik át, valamint szó lesz az európai biztonságról és Ukrajna támogatásáról is.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatót tart Finnország és Svédország NATO-tagságra vonatkozó kérelméről Brüsszelben 2022. április 28-án (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.